HDZ-ova kandidatkinja za istarsku županicu dr. Irena Hrstić u petak je u Pazinu ustvrdila da, kada je riječ o obrazovanju, u Istri ima puno prostora za rast te kako upravo zato u njezinom programu jedna od značajnijih stavki je međunarodna osnovna i srednja škola u Istri.

Međunarodna škola bi, kako je navela, donijela višestruke koristi za domaće stanovništvo kao i za privlačenje visokoobrazovanih kadrova iz Europe i svijeta u Istru.

"Danas u Istarskoj županiji ne samo da nemamo međunarodnu školu nego još uvijek postoji problem prijevoza učenika, kao i nastave u smjenama. Sva djeca zaslužuju kvalitetno obrazovanje, uključujući mogućnost obrazovanja na engleskom jeziku, a jednosmjenska nastava koja je nužna, olakšala bi život i roditeljima. Baš zato će to biti naši prvi potezi kada je obrazovanje u pitanju”, istaknula je Hrstić.

HDZ-ov kandidat za dožupana Diego Antončić istaknuo je kako u Istarskoj županiji živi deset tisuća stranih državljana te kako i oni značajno doprinose razvoju Istre.

"Često su to ljudi iz nama susjednih zemalja, ali i iz Europske unije i svijeta i mi njihovim obiteljima moramo ponuditi adekvatno obrazovanje kako bi mogli voditi kvalitetan život ovdje. Kroz projekt međunarodne osnovne i srednje škole želimo ohrabriti visokoobrazovane stručnjake da dođu u Istru", poručio je Antončić. Dodao je kako se "moramo otvoriti prema Europi i svijetu te diverzificirati gospodarstvo koje osim turizma mora imati razvijene i druge segmente".

Predsjednik HDZ-a Istarske županije i saborski zastupnik Anton Kliman rekao je kako HDZ Istarske županije nudi svježe ideje, novu inicijativu i ljude koji razmišljaju na novi način, za razliku od političara koji idu utabanim stazama više od 15 godina.

“Na nama političarima je da stvaramo infrastrukturu i preduvjete za rast i razvoj, a sufinanciranje investicija poput međunarodne osnovne i srednje škole Županija može i mora poduprijeti”, zaključio je Kliman. (H)