U povodu 30. obljetnice Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu održana je svečana akademija na kojoj je, u ime Grada Pule, sudjelovala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Brojni uglednici predvođeni Predsjednikom RH Zoranom Milanovićem te izaslanikom Vlade RH i ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom pozdravili su uspješan rad Instituta istaknuvši važnost velikih postignuća prepoznatih u Hrvatskoj i svijetu, a Institut je tom prigodom predstavio ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac.

Povodom 30. obljetnice Institut je dodijelio medalje s likom dr. Ive Pilara koje su primili tajnica ravnatelja Instituta Blaženka Markeš, unuk dr. Ive Pilara Božidar Jančiković, znanstvenik dr. sc. Zlatko Matijević i akademik Ivica Kostović.

Na svečanoj obljetnici dodijeljene su i plakete za dugotrajnu suradnju i potporu područnim centrima koje su primili 8 gradonačelnika gradova u kojima Institut ima svoje područne centre. Plakete su primili zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med., izaslanik gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu, gradonačelnik Grada Visa Ivo Radica te zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar utemeljen je 26. studenoga 1991. godine kao Institut za primijenjena društvena istraživanja u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, a 1993. godine postao je javna ustanova, od 1994. postaje javni institut čiji je osnivač država, a od 1997. nosi današnje ime po hrvatskom znanstveniku i publicistu, piscu jedinstvene knjige o južnoslavenskom pitanju (1918. godina). Ivo Pilar bio je pionir povijesne sociologije i političkog zemljopisa odnosno geopolitike u Hrvatskoj.

Institut danas ima 106 zaposlenika, sjedište mu je u Zagrebu, a područne centre ima u Puli, Dubrovniku, Gospiću, Osijeku, Splitu, Varaždinu, Visu te Vukovaru i najveći je i središnji javni institut u području društvenih znanosti u Hrvatskoj s iznimnim brojem znanstveno-istraživačkih radova i publikacija.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar 30 godina marljivo istražuje, propitkuje i daje odgovore o hrvatskom društvu, promjenama, te daje kvalitetne preporuke za budućnost svih nas. Povodom uspješna tri desetljeća, proteklih su tjedana održane brojne aktivnosti koje uzbudljivi svijet znanosti podižu na jednu novu razinu. Tim znanstvenika izdao je Pilarov kaleidoskop hrvatskoga društva, publikaciju o 30 godina Instituta i njegovih najvećih postignuća. Predstavljena je i međunarodna suradnja Instituta i njegova prisutnost u Europskom istraživačkom prostoru.

U povodu 30. obljetnice Institut Ivo Pilar izdao je i prvo cjelovito kritičko izdanje Pilarove knjige Južnoslavensko pitanje iz 1918. u prijevodu s njemačkoga na hrvatski jezik. Ova brojna hvalevrijedna postignuća ponos su svih nas te dodatan vjetar u leđa i poticaj za još bolju zajedničku budućnost, izvijestili su iz Grada Pule. (iPress)