Na parkiralištu Stara tržnica, u ulici Benediktinske opatije, kod Zavoda za zapošljavanje, u Kandlerovoj i ulici Castropola od danas mogu parkirati samo stanari, rečeno je na današnjoj konferenciji za medija na kojoj se predstavio početak primjene nove Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Pule.

Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja uvodi se nove zone i Holders only pakirališta za stanare starogradske jezgre ali i nove cijene parkinga u centru Grada.

Odlukom je definirano 5 zona naplate uz 7 posebnih parkirališnih lokacija Mandrač, Riva, Karolina, Marsovo polje 2, kao i tri nova parkirališta Marsovo polje 1, Gregovica i Emova.

Nove cijene parkinga

U prvoj (crvena) zoni cijena satne karte tijekom ljeta iznosit će 12,00 kuna, u drugoj (žuta) 11,00, trećoj (bijela) 30,00, četvrtoj (zelena) devet te u petoj (plava) 15,00 kuna.

U Emovoj ulici ljetna satnica za parkiranje iznosit će 8,00 kuna, Marsovo polje 2 četiri kune, Marsovo polje 1 i Riva 10.00 kuna te Karolina 30,00 kuna.

Za stanare starogradske jezgre predviđena su četiri javna parkirališta u Ulici Castropola, Kandlerovoj, Parkiralištu Stara Tržnica i Parkiralištu Benediktinske opatije, tzv. „Holders only“ parkirališta s 200-injak parkirnih mjesta, a mjesečna cijena karte iznosit će 100,00 kuna.

Za Puljane u drugim zonama mjesečna parkirna karta stoji i dalje 50 kuna. 

- Svi gradovi koje gledamo kao uzor štite svoje stanare ispred svih ostalih neovisno radi li se o Oslu, Beču, Kopenhagenu ili turističkim gradovima u Italiji. Stanari su ispred svih i stanarima centra grada izaći ćemo u susret kako god budemo mogli. Budući da su sličan model tražili i iz predstavnici Mjesnog odbora Arena, pokaže li se dobrim, nakon turističke sezone idemo sa sličnim modelom i izvan starog grada.

Svaka promjena ponekad znači i nezadovoljstvo jednog dijela građana. Razumijemo ih, zato smo osigurali alternativna rješenja, pratit ćemo situaciju i na koncu dopunjavati i korigirati odluku ukoliko se ne pokaže dovoljno učinkovitom, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta u starogradskoj jezgri mogu sklopiti isključivo stanari, odnosno fizičke osobe koje imaju prebivalište unutar područja plave zone kojoj navedena parkirališta pripadaju te imaju osobno vozilo u vlasništvu ili leasingu, što se dokazuje važećom osobnom iskaznicom i važećom prometnom dozvolom za što se trebaju javitu u Pulaparking. Direktor Pulaparkinga Branislav Bojanić pozvao je stanare MO Stari grad da se jave što prije kako bi dobili nove iskaznice.

- Svakodnevno smo svjedoci da se na tim parkiralištima stvaraju velike gužve i zastoji i upravo to želimo spriječiti novom organizacijom parkiranja. A s druge strane moramo zaštititi starogradsku jezgru i stanovnike koji svakodnevno traže parking, dodao je gradonačelnik Zoričić.

I dalje građanima i turistima u centru grada stoji na raspolaganju 100-injak parkirališnih mjesta u Flaciusovoj, Anticovoj, Carrarinoj i na Rivi.

Sukladno Odluci, planirano je uvođenje „Park&Ride“ parkirališta na Gregovici. Takav sustav parkiranja kombinacija je korištenja osobnog vozila i javnog prijevoza kako bi se smanjile ljetne gužve tijekom turističke sezone. Osnovni princip funkcioniranja je ostavljanje osobnog automobila na parkiralištu izvan centra Grada i nastavljanje putovanja prijevozom autobusom do samog centra.

Nova organizacija naplate na snazi će biti tijekom ljetnog razdoblja naplate od 1. svibnja do 30. rujna, dakle pet mjeseci, dok zimsko vrijeme naplate podrazumijeva duži period u trajanju od sedam mjeseci, od 1. listopada do 30. travnja.

Tijekom zimskog razdoblja sat vremena parkiranja na Karolini i Marsovom polju 1 iznosit će 4,00 kune, Riva i Emova po 2,00 kune, a Gregovica, Marsovo polje 2 te Mandrač bit će besplatni.

Podršku u zaštiti stanara stare gradske jezgre na konferenciji za medije iskazali su zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Stari Grad Davor Šerović i stanarke s područja tog mjesnog odbora Radojka Urban i Evi Čanji.

Ljetne cijene parkiranja: 

Zona 1 (crvena) - 12 kuna/sat
Zona 2 (žuta) - 11 kuna/sat
Zona 3 (bijela) - 30 kuna sat
Zona 4 (zelena) - 9 kuna sat
Zona 5 (plava) - 15 kuna sat

Posebna parkirališta/ljetne cijene

Emova ulica - 8 kuna sat
Marsovo polje 2 (kod stadiona) - 4 kune sat
Marsovo polje 1 (kod Croatie) - 10 kuna sat
Riva - 10 kuna sat
Karolina 30 kuna sat
Mandrač i Gregovica 50 kuna/24 sata

Tijekom zimskog razdoblja sat vremena parkiranja na Karolini i Marsovom polju 1 iznosit će 4,00 kune, Riva i Emova po 2 kune, a Gregovica, Marsovo polje 2 te Mandrač bit će besplatni. (iPress)