Osim što je, vjerojatno buduća talijanska premijerka, Giorgia Meloni u svom statusu na Facebooku svojevremeno, između ostalog, napisala sljedeće: 'Bit će da sam se oduvijek protivila ulasku Hrvatske u EU ako esulima ne vrate imovinu. O povratku same Dalmacije i Istre da ne govorim.', to nije ni izbliza jedina provokacija ove pobjedničke, desne stranke na posljednjim talijanskim izborima za Parlament.

Poznato je da u dijelu Italije koji gravitira Istri i Rijeci postoje snage koje se zalažu za povratak ovog kraja pod talijansko okrilje, a Braća Italije su u takvim provokacijama obično u prvom planu. Podsjetimo, stranka Fratelli d'Italia/Braća Italije, osnovana 2012., neposredno se nastavlja na neofašistički Talijanski socijalni pokret (MSI) koji je 1946., među ostalima, utemeljio njezin politički uzor i imenjak Giorgio Almirante, poznat i po promicanju rasne isključivosti tijekom Mussolinijeva režima.

Uoči izbora na Twitteru je korisnik po imenu Elio Vito upozorio da lokalni ogranak Braće Italije u Trstu na svojoj zgradi ističe kako pokriva i Istru, Rijeku te Dalmaciju. Ista zemljopisna odrednica nalazi se i na internetskoj stranici tršćanskog ogranka trenutno najjače talijanske stranke, a u Trstu i pokrajini Furlanija-Julijska krajina Braća Italije su na minulim izvorima osvojila čak 31 posto glasova, što je i više od nacionalnog prosjeka. 'Što će biti ako dobiju izbore', zapitao se Vito.

Sudeći po dosadašnjim reakcijama hrvatskih vlasti, kad su samo deklarativno osuđivale provokacije talijanskih ekstremnih desničara, ali i činjenici da se Meloni, za razliku od izjava o Mussoliniju, nikad nije ogradila od teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, neće se puno toga promijeniti, piše tportal. (iPress)