Na javnom pozivu za neposredno financiranje projekata smanjivanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranih stakleničkih plinova u RH, kojeg je na proljeće raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Pula dobio je maksimalno mogućih 1,2 milijuna kuna sufinanciranja za projekt zamjene rashladnika za unutarnju ugradnju s pripadajućim tornjem, ukupno vrijedan 1.479.188,25 kuna s PDV-om.

Riječ je o projektu zamjene klimatizacije Gradske palače čiji sustav nije u upotrebi zbog zastarjele tehnologije, a za ovaj poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost udio sufinanciranja nije uvjetovao indeksom razvijenosti, poput onog za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, te je i iznos koji je Pula dobila znatno viši.

„Veseli me svaki zahvat na obnovi i zaštiti naše kulturne baštine, a posebno onaj koji nam k tome štedi energiju i javni novac", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Sufinancirat će se izrada projektne dokumentacije za izvođenje radova zamjene rashladnog sustava, nabava i ugradnja novog uz demontažu i ekološko zbrinjavanje postojećeg sustava, kao i trošak stručnog nadzora nad izvođenjem navedenih radova na Gradskoj palači. (iPress)