Početak ljetne sezone manifestacija već tradicionalno u Žminju otvara craft beer festival koji će se održati održati 2. i 3. lipnja, Zad kaštela, s početkom u 18 sati.

Ljubiteljima craft pive iz cijele Istre ali regije predstavit će se 10 pivara koji dolaze s više od 35 vrsta craft piva. Iz Istre dolaze njih četiri: Bruman – Buzet, Vergal – Novigrad, Labona Craft Brewery – Labin i Fabrika bire – Vodnjan. Ostalih 6 pivara dolaze iz ostalih djelova Hrvatske: Saperlot – Varaždin, Devetka – Zabok, Pivovara 022 – Šibenik, Lepi dečki Brewery – Čakovec, Paliska Brewery – Rijeka i Prostor Brewing – Desinić.

U sklopu festivala, osim štandova s craft pivom, bit će ondje i shop na kojem će se moći kupiti pivo u bocama od pivara izlagača. U ponudi će biti i rakije, a bitno je napomenuti da će se posluživati prva hrvatska craft cola Monada iz Rijeke. Bit će tu i lokalna destilerija Frane sa svojim rakijama a tu će biti i bogata gatro ponuda, danas na konferenciji za novinare su najavili, uz načelnika Općine Željka Plavčića, predstavnici udruge Geminianum Marija Belac i Gabrijel Erman te Slavenka Blašković Janko, direktorica TZ Žminja. 

Obje festivalske večeri završit će koncertom. U petak nastupa zagrebački rock sastav Adastra, a u subotu TTRT, bend iz Pazina.

Oba dana biti će po jedan kviz kako bi se posjetitelji upoznali s nekim zanimljivim detaljima craft beer svijeta. Također jedna od novosti na ovom festivalu je beer & paint. U suradnji s Anitom Pilat, diplomiranom slikaricom, osmislili su radionicu slikarstva koja će se održati oba dana festivala. Uz craft pivo i pomoć slikarice, te već iscrtane sheme, neće biti teško. Radionica je namijenjena starijiima od 18 godina.

Ulaz na festival je slobodan, a svi posjetitelji kupuju prigodnu čašu za šest eura. Pivo će se moći kupiti festivalskim bonovima koje možete uz čašu kupiti na ulazu.

Festival organizira udruga građana Geminianum iz Žminja uz potporu Općine Žminj i Turističke zajednice općine Žminj.

Direktorica TZ-a Slavenka Blašković Janko najavila je niz manifestacija koje se održavaju tijekom cijelog ljeta za sve Žminjce i goste kojih već sada ima 17 posto više nego lani u brojnim kućama za odmoe na području Općine Žminj. (iPress)