Svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja 25. rujna, Dana Istarske županije, 80. obljetnice donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnice Istarske županije održana je u ponedjeljak u Pazinu.

"Veliki su to i za našu regiju iznimno važni događaji, koji su u datom trenutku bili prekretnicom te su odredili našu budućnost. Bez Rujanskih odluka i odlučnosti tadašnjih generacija o pripojenju Istre matici domovini danas ne bismo bili ovdje. Stoga naša vječna zahvalnost ide antifašističkim borcima i svim hrabrim ljudima tog vremena" - rekao je istarski župan Boris Miletić.

Dodao je kako su rujanski događaji iz 1943. nadrasli uske lokalne okvire i upečatljivo ispisali dojmljive stranice novije istarske povijesti.

Po njegovim riječima Istra u posljednjih trideset godina napravila veliki iskorak koja je postala poželjna destinacija kako za život, tako i zar rad, šampion hrvatskog turizma.

Pred nama je još puno posla, no u 30 godina mi smo od Istre napravili izvrsni brend - bilježimo porast upisane djece u naše škole dok su mehaničke migracije također pozivne, poručio je Miletić.

Dodao je kako Istru u budućnosti očekuju veliki izazovi od zelene tranzicije prilagodbe klimatskim promjenama do brige za mlade kojima treba omogućiti ostanak i život na ovim prostorima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je Pazinska odluka povijesna povelja, prijelomna za cijelu Istru i potvrda nepokorenosti duha naroda Istre ocijenivši današnji dan velikim danom za Istru ali i za Rijeku, Zadar i otoke kojim je vraćeno jedinstvenost hrvatskog teritorija.

"Ta je jedinstvenost i nedjeljivost kasnije potvrđena ustavno-pravnim odlukama Hrvatskog sabora", naglasio je Plenković koji je u prilog tomu istaknuo izvrsnu suradnju i partnerstvo koje je uspostavljeno između Vlade i istre.

To je, smatra on, u skladu s Vladinom politikom ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske a strateška postignuća Vlade, kako je rekao "snažno utječe i na razvoj Istarske županije", što je vidljivo po ubrzanom razvoju Istre na gospodarskom, turističkom, infrastrukturnom, kulturnom, obrazovnom, zdravstvenom i drugim područjima.

Osvrnuvši se na niz važnih projekata kao rezultat tog partnerstva premijer Plenković je spomenuo drugu cijev tunela Učke koja je prošlog tjedna probijena a koja će pridonijeti boljim vezama između Istre i ostatka Hrvatske, prošlogodišnje otvaranje nove pulske Opće bolnice, obnovljeno Malo rimsko kazalište u Puli te nastavak ulaganja BAT-a u iznosu od 80 milijuna eura u tvornicu u Kanfanaru.

"To je rezultat provođenja naše politike modernog suverenizma, a što namjeravamo nastaviti u godinama koje su pred nama", poručio je Plenković podsjetivši kako je Vlada intervencionističkim mjerama pokazala da čvrsto stoji iza građana i gospodarstva.

Po njegovim riječima ciljevi su ostali isti - zadržati nisku cijenu energije, štititi građane od inflacije te pomoć najranjivijim potporama i poticajima pa će zato, kako je rekao "Vlada nastaviti biti potpora gospodarskom, demografskom obrazovnom i turističkom razvoju".

Istarski župan Boris Miletić uručio je i zahvalnice Istarske županije i to pjesniku Danijelu Načinoviću, profesoru Čedomiru Ružiću, doktorici Sonji Vidulin, direktoru Hrvatske udruge turizma Veljku Ostojiću, osnivaču i dugogodišnjem direktoru ATP teniskog turnira u Umagu Slavku Rasbergeru, poshumno prvom istarskom županu Lucianu Delbiancu te general pukovniku Ivanu Miškoviću. (Hina)