U Žminju je već jedanaestu godinu za redom, a povodom obilježavanja Dana Općine, u srijedu, 27. rujna, u žminjskoj kuli otvorena izložba kaktusa, sukulenata i njihovih kolekcija. Tridesetak izlagača iz cijele Istre izložilo je sveukupno 295 eksponata koji plijene pažnju svojim oblicima, bojama i veličinom.

I ove je godine autorica izložbe Zdenka Jakus, uz pomoć Verice i Renca Otočana, Marije Staver, Zvjezdane Peteh i Miranda Mužine, uz potporu Općine Žminj i TZO Žminj, u žminjskoj kuli priredila zanimljivu izložbu kaktusa i sukulenata.

Čast da otvori izložbu pripala je općinskom načelniku Željku Plavčiću, a potom je izveden prigodan kulturno umjetnički program u izvođenju dječice DV Rapčići iz Žminja, učenika OŠ Vladimira Gortana iz Žminja te Denija Fola i Marije i Milana Kranjčića.

Tema izložbe je Prošlost-Sadašnjost-Budućnost, vrlo aktualna tema koja promišlja o prirodi i prirodnom okruženju, predstavljena javnosti kroz autoričin doživljaj prošlosti, sadašnjosti i načinu promišljanja budućnosti.

Organizatori su prigodnim nagradama, mahom žminjskih sponzora, nagradili  najljepši kaktus, najljepši sukulent i najljepšu kolekciju, pa je tako nagrada za najljepšu kolekciju pripala Lauri Černja iz Kanfanara koja je ovom prilikom izložila impresivnu kolekciju od 135 eksponata. Martina Tomišić iz Žminja osvojila je nagradu za najljepši sukulent, dok je nagrada za najljepši kaktus pripala Aleksandri Pokrajac iz Rovinjskog Sela.

Na kraju, priređena je prigodna zakuska u kojoj su uživali svi prisutni.

Izložba ostaje otvorena svakodnevno do 8. listopada od 10:00 do 18:00 sati, a ulaz je besplatan. (iPress)