Puno neodgovorenih pitanja i polemike izazvalo je povlačenje dviju točaka sa protekle sjednice Gradskog vijeća Grada Pule, a radi se o točkama koje se odnose na porez na dohodak i paušal po turističkom krevetu.

SDP je zatražio povlačenje predmetnih točaka sa sjednice dnevnog reda jer iste ne bismo mogli podržati s obzirom da se radilo o povećanjima koja u ovom trenutku nismo smatrali opravdanima.

Kako su se te dvije točke ponovno uvrstile za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća Pule, SDP je uputio amandman kojim se paušal po turističkom krevetu predlaže u iznosu od 99,00 eura, dok smo za porez na dohodak dobili uvjeravanje gradonačelnika kako će se u skladu s mogućnostima porez na dohodak ipak korigirati na nešto nižu vrijednost nakon novih financijskih izračuna.

Prijašnjih godina zalagali smo se za smanjenje i postepeno ukidanje prireza, ali uzimajući u obzir okolnosti gdje se odlukom Vlade RH izveo jednostrani udar na proračune jedinica lokalne samouprave, bez ikakvih kompenzacijskih mjera, smatramo kako je bilo neminovno da će doći do korekcija stopa poreza na dohodak. Nama je jedino sporno, mora li to baš biti u praktički najvišim mogućim iznosima.

Kada govorimo o paušalu po turističkom krevetu, koji se ponajprije odnosi na obiteljski smještaj, smatramo kako je povećanje nužno jer su se životne okolnosti promijenile. Sve više je smještajnih kapaciteta i samim time veći pritisak na komunalnu infrastrukturu. Ono što smo smatrali spornim i možda ipak malo ishitrenim potezom je trenutno povećanje na maksimalan iznos od 199,00 eura po krevetu.

Naš stav je kako treba postojati određeni period svojevrsne prilagodbe povećanjima. Financijski efekt s iznosom 99,00 eura po turističkom krevetu vidjet će se u narednom periodu te usporediti s infrastrukturnim potrebama grada pa sukladno tome pripremati će se politike i odluke za naredne godine, navode u priopćenju. (iPress)