Turistička ponuda na području općine Motovun od ove je sezone bogatija za sustav javnih električnih brdskih bicikala, namijenjenih lokalnom stanovništvu i brojnim posjetiteljima turističkog dragulja unutrašnjosti Istre.

Nakon provedenog postupka nabave, Općina Motovun je kao isporučitelja opreme odabrala tvrtku Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba, licenciranog Nextbike partnera. Nextbike sustav javnih bicikala prvi je i najveći ovakav sustav u regiji, tako da će Općina Motovun kroz ovaj sustav postati dio mreže od 400 gradova u svijetu, u kojima se jedinstvenom registracijom mogu koristiti bicikli iz javnog sustava gdje god je on implementiran.

Na lokaciji u podnožju Motovuna, na asfaltiranom parkingu preko puta ambulante, je postavljena nadstrešnica za sustav javnih bicikala sa stalcima za parkiranje i punjenje električnih bicikala. Na raspolaganju su četiri pametna električna brdska bicikla, opremljena najmodernijom tehnologijom i GPS praćenjem.

Općina Motovun se odlučila za nabavu brdskih električnih bicikala zbog zahtjevnije konfiguracije terena, a na području općine Motovun osim legendarne Parenzane, korisnici sustava na raspolaganju imaju tri MTB staze - Veli Jože (br. 601), Voćni put (br. 602) i Stara ferata (br. 603), a uz pomoć električnog motora se korisnici vrlo lako i bez puno truda mogu odvesti i do starogradske jezgre Motovuna, prije ili poslije obilaska prekrasnih krajolika sjeverozapadne Istre.

Autonomija elektromotora je dovoljna za odvoziti minimalno 60 kilometara, no uz optimalno korištenje snage elektromotora može se i produljiti. 

Korištenje sustava javnih bicikala je vrlo jednostavno. Potrebno je na mobilni uređaj instalirati besplatnu aplikaciju Nextbike pomoću koje se korisnik registrira, otključava i koristi bicikle po načelu “pay as you go” po cijeni od 1,33 € za 30 minuta. Po završetku korištenja, bicikli se vraćaju na stanice s koje su preuzeti te se bicikl zaključava, nakon čega aplikacija automatski izvršava obračun.

Iz Općine Motovun poručuju kako se ovom investicijom nastavlja širiti turistička ponuda destinacije, s posebnim naglaskom na outdoor segment, koji se u suradnji s Turističkom zajednicom općine Motovun kontinuirano nadograđuje, kako bi se poboljšali uvjeti boravka sve većeg broja posjetitelja kojima je outdoor ponuda glavni motiv dolaska u destinaciju.

Ukupna vrijednost investicije Općine Motovun je 26.250,00 EUR + PDV, a od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je sufinancirano 40% vrijednosti projekta. Općina Motovun je sustav ustupila na upravljanje Motovun park d.o.o., društvu za komunalne djelatnosti. (iPress)