Radovi na izgradnji gradskih stanova u Ul. Proštinske bune u naselju Gregovica, nedaleko trgovačkog centra Lidl, izvode se planiranom dinamikom.

Objekt je koncipiran kao tlocrtno pravilni s dva osnovna volumena koja povezuje zajedničko stubište. Radovi na izgradnji konstrukcije objekta su u završnoj fazi. Izvedeni su svi armirano betonski radovi, radovi na izgradnji stubišta unutar objekta kao i zidarski radovi. Ugrađeni su dimnjaci za priključenje rezervnog trošila na kruto gorivo.

Izveden je sabirni horizontalni vod kanalizacijske mreže (temeljna kanalizacija), kao i  polaganje PVC cijevi za električne instalacije. Ugrađeni su objekti kanalizacijske mreže (revizijska i kaskadna okna). Betonirana je AB kosa ploče krova iznad dijela objekta P+1 te je u tijeku priprema za betoniranje preostale AB ploče krovne konstrukcije čime se završava roh-bau faza gradnja objekta.

Građevna čestica ima neposredni kolno-pješački priključak na postojeću javnu prometnu površinu sa zapadne strane, te se planira jedan ulaz i formiranje unutarnje dvosmjerne prometnice s parkiralištem duž sjeverne strane građevne čestice. Projektirano je 12 vanjskih parkirališnih mjesta na parceli od čega je 10 parkirnih mjesta natkriveno nadstrešnicom.

Zelene površine se ozelenjavaju autohtonim biljnim vrstama i stablašicama, tako da na svakih 30 četvornih metara prirodno zelene površine bude zasađena jedna stablašica ili visoko zelenilo, te na svakih pet parkirnih mjesta jedno stablo u pojasu parkirnih mjesta.

Radovi na uređenju okoliša izvode se paralelno s izgradnjom objekta. Izveden je iskop za temelj ogradnog zida i nadstrešnice te se započelo s betoniranjem AB trakastih temelja ogradnog zida.

Podsjetimo, Grad Pula je 13. ožujka 2024. godine potpisao ugovor s izvođačem radova Birčić gradnja za izgradnju gradskih stanova na Gregovici. Vrijednost radova iznosi 1,1 milijun eura s PDV-om. Projekt je izradilo društvo Molo Zero iz Pule, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši Constructa Projekt iz Pule.

Predviđena je gradnja samostojeće stambene zgrade katnosti P+2 (prizemlje i dva kata) sa šest stambenih jedinica veličine od 29 do 89 četvornih metara, ukupne građevinske bruto površine 537,30 četvorna metra i ukupne neto korisne površine 440,35 četvorna metra.

Planirani datum završetka radova je 14. ožujka 2025. godine, odnosno u ugovorenom roku od 12 mjeseci. (iPress)