Tisuće bajkera i ljubitelja rocka i dobrog provoda stiglo je u Pulu na 27. Croatia Bike Week koji se od jučer pa sve do 1. rujna održava na Valelungi u organizaciji moto kluba Twin Horn MC. 

Prošlogodišnji Croatia Bike Week srušio je sve rekorde posjećenosti, stoga su organizatori ove godine proširili prostor lokacije na kojoj se odvija manifestacija kao i samog kampa.

Središnji događaj koji će okupiti na tisuće motora u tradicionalnom defileu pulskim ulicama je u subotu, 31. kolovoza. Okupljanje će započeti u 15 sati, a defile starta u 16 sati ispred Arene.

Posjetitelji će i ove godine moći posjetiti sajam moto i rock opreme s međunarodnim i domaćim izlagačima te uživati u bogatoj gastro ponudi i koncertima, a promovirat će se i tradicionalni istarski proizvodi.

Do Vallelunge će se u petak i subotu moći i brodom koji će biti privezan kod ACI-ja po cijeni od 5 eura, dok je ulaznica za čitavu manifestaciju 10 eura za pješake. U srijedu i četvrtak je ulaz slobodan. Tko dođe motorom, ulazi besplatno.

Kao i svake godine, kampiranje je besplatno za sve posjetitelje. U četvrtak u 19 sati starta Off Road & Trial Moto School Show Alexa Vencla, trostrukog prvaka u Trial disciplini, koji će reprizu programa prirediti i u petak u 19 sati. Koncertni program u četvrtak donosi u 21 sat koncert grupa Špatula i Night Express.

Dejan Špoljar i njegov tim priredit će svoj adrenalinski stunt show u petak u 18 i u subotu u 19 sati. Koncertni program u petak, 30. kolovoza, donosi nastupe Messerschmitta, Leta 3 i Razvalina. Subotnji program počinje od 14 sati uz susret oldtimera, dok je tradicionalni defile motorista po Puli kreće u 16 sati.

U 17 sati na rasporedu je Stunt Show, u 18 sati Custom Show te u 19 sati Off Road & Trial Moto School Show. Subota donosi bogati koncertni program, uz nastup The KrisTINA's Show - Tribute to Tina Turner, Dino Jelusić uz svoj sastav Jelusick, nakon čega slijedi sexy show i završava uz nastup grupe Cota G4.

Policija povodom moto susreta poziva motoriste na odgovorno ponašanje

Ovih dana na pulskim prometnicama bit će pojačan broj vozača motocikla i mopeda, s obzirom da se održava susret motorista 27. Croatia Bike Week, a u subotu u 16 sati ispred Arene će krenuti i tradicionalni defile motorista kroz Pulu.

Defile motorista

Nakon što se spuste na rivu, motoristi će Arsenalskom ulicom krenuti prema Verudi te će iz Tomasinijeve ulice skrenuti u Ulici Veruda, a potom u Krležinu ulicu. Uputit će se prema Vidikovcu te će se spustiti pored suda i skrenuti u Laginjinu ulicu prema centru grada. Nakon prolaska Giardina i Arene, sudionici defilea uputit će se Tršćanskom ulicom u smjeru Valelunge.

Policija će tijekom prolaska defila privremeno zatvoriti promet te pozivamo građane na razumijevanje i praćenje uputa policijskih službenika.

Preventivna akcija policije

Povodom održavanja moto susreta na području grada Pule, koji će na ceste privući veći broj motorista, Postaja prometne policije Pula će u petak, 30. kolovoza 2024., u jutarnjim satima u suradnji s djelatnicima Stanice za tehnički pregled Brioni Pula provesti prometnu akciju ''Policija i motoristi zajedno u prometu''.

Akcija ima preventivno-sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju pozitivnog i odgovornog ponašanja motorista, s posebnim naglaskom na osvješćivanje o važnosti tehničke ispravnosti vozila.

Naime, tehnička ispravnost izravno utječe na sigurnost vožnje. Svaki element vozila, od stanja pneumatika do kočionog sustava ima, uz ponašanje vozača, ključnu ulogu u sigurnosti u cestovnom prometu. Posebnu pažnju valja posvetiti gumama, koje su jedini kontakt motocikla s cestom. Neodgovarajuće ili istrošene gume mogu značajno smanjiti stabilnost i upravljivost motocikla, osobito u uvjetima smanjene vidljivosti ili na mokroj cesti.

Kočioni sustav također je od presudne važnosti za sigurnost. Ispravan kočioni sustav osigurava pravovremeno zaustavljanje vozila, posebice u hitnim situacijama. Neispravne kočnice produžuju zaustavni put ili mogu rezultirati potpunim gubitkom kočione moći. Osim guma i kočnica, nužno je provjeriti ispravnost svjetala, upravljačkog sustava i općeg stanja vozila. Svi ovi dijelovi moraju biti ispravni kako bi motocikl bio siguran za vožnju.

Uz navedeno, povodom moto susreta, motoriste pozivamo na odgovorno ponašanje. Pritom posebno ukazujemo na rizike kojima motoristi sebe i druge sudionike u prometu izlažu upravljanjem vozilom bez zaštitne kacige, pod utjecajem alkohola ili droga, prekoračenjem brzine kretanja, nepropisnim pretjecanjem ili upravljanjem na način kojim se umanjuje stabilnost vozila i ugrožava sigurnost prometa.

Podsjećamo kako vozači mopeda i motocikala ne smiju na vozilu prevoziti dijete mlađe od 12 godina, niti osobu pod utjecajem droga ili alkohola (više od 0,5 g/kg alkohola). (iPress/foto arhiva)