Tradicionalni godišnji susret istarskih narodnih pjevača – kantadura – održat će se u subotu 14.9. u Baratu, s početkom u 19 sati.

Barat će tako i ove godine biti domaćin ovog susreta koji je jedinstven po tome što je to jedina manifestacija posvećena prezentiranju isključivo dvoglasja tijesnih intervala, odnosno pjevanja “na tanko i debelo”. Riječ o specifičnom folklornom stilu pjevanja koje je prepoznatljivo za područje Istre te je kao takvo uvršteno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a dio je i UNESCO-vog reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Susreti kantadura održavaju se od 1996. godine kada je s ovom vrijednom manifestacijom započeo pok. Renato Pernić, a u svojim je počecima manifestacija bila putujućeg karaktera, odnosno susreti su se održavali po različitim mjestima Istre. No, ovaj se susret u Baratu održava već preko 15 godina te se stoga i može reći kako je ovo selo postalo “domom istrijanske kante”, a Baračani pravi domaćini koji će se i ove godine pobrinuti da se kantaduri dobro osjećaju u Općini Kanfanar. Tradiciju organiziranja susreta danas nastavlja Renato sin Daniele Pernić.

Susret će početi u 19 sati, a očekuje se više desetaka kantadura iz cijele Istre. Nakon službenog dijela manifestacija koja će se održati podno crkve svetog Petra u Okovima u Baratu (u slučaju lošeg vremena, manifestacija se seli u obližnji društveni dom), uslijedit će i zabava uz svirku i pjesmu do dugo u noć. (iPress)