Subotnje popodne na Adventu Poreč donijelo je prepoznatljive mirise i okuse Istre – terana, toploga kruha s ognjišta, maslinovog ulja i začina – uz premijerno izdanje Natjecanja u pripremi istarske supe.

Ovaj gastronomski događaj, kojem je cilj promocija i očuvanje tradicionalnih istarskih recepata, privukao je brojne posjetitelje i šest natjecateljskih ekipa - Poreč 1 i Poreč 2, Konoba Toma, Čuvari istrijanskih užanci, Štriga i Tri bukalete, koje su, nakon kratkog uvodnog brifinga, prionule na pripremu supe prema vlastitim receptima. Posjetitelji su u tom periodu imali priliku uzeti svoju bukaletu i besplatno degustirati sve supe te glasati za onu koja im se najviše svidjela. Svaki posjetitelj dobio je i malu bukaletu kao suvenir Adventa Poreč.

Pobjednici natjecanja, ekipa Čuvari istrijanskih užanci, opravdali su ime osvojivši prvo mjesto i nagradu – cijeli pršut. Drugo mjesto pripalo je ekipi Poreč 1, kao i kolut sira, dok su se na trećem mjestu našle Tri bukalete, koje su za nagradu osvojile „Supa box“ – set za pripremu istarske supe.

„Ovo natjecanje je novitet na našem Adventu, a po interesu ekipa i posjetitelja, mislim da se ljudima sviđa nova ponuda. Htjeli smo malo oživjeti sjećanje na to staro tradicionalno jelo koje je našim starima, modernim rječnikom rečeno, bilo svojevrsna energetska pločica nakon teškog rada u kampanji.“, rekao je gradonačelnik Peršurić, koji je sa svojim zamjenicima također sudjelovao u natjecanju.

Istarska supa, simbol istarske gastronomije, s pravom nosi epitet "hrane za dušu i tijelo" te je nezaobilazna delicija koja savršeno grije i uveseljava u hladnim zimskim danima. Advent Poreč još jednom je pokazao da tradicija i zajedništvo idu ruku pod ruku, čineći ovo događanje posebnim iskustvom za sve, a s obzirom na interes, na idućem izdanju vidimo se u još većem broju!, poručili su organizatori. (iPress)