Tijekom ovog tjedna, od 16. do 19. rujna, na području Pule i Medulina održava se natjecanje ''Štit Domovine Pula 2024''. Riječ je o natjecanju koje se održava šestu godinu u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, a na kojem sudjeluju policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, kao i policijski službenici stranih policijskih snaga.

Natjecanje će se po prvi put organizirati na području Istarske županije, a natjecatelji u završnici moraju proći stazu dugu oko 35 kilometara, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase oko 10 kilograma, a uz to će obavljati i složene vojno-policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, sastavljanje i rastavljanje naoružanja i dr.).

Sama završnica bit će 19. rujna u 19 sati u pulskom Amfiteatru, gdje će sudionici po završetku iscrpljujućeg natjecanja pozdraviti hrvatsku zastavu i time odati počast svima onima koji su položili svoj život za Domovinu.

Građanima i turistima ulaz u Arenu bit će besplatan, a u sklopu bogatog sportsko-kulturnog programa, građani će moći pogledati borbu gladijatora i atraktivne vježbe elitinih specijalaca. Bit će tu i zanimljive radionice za najmlađe, a oni stariji moći će razgledati naoružanje i opremu koje policija koristi.

Po završetku službenog dijela programa, Ministarstvo unutarnjih poslova daruje građanima Pule i njihovim gostima besplatan koncert grupe Vatra i tenora Mate Grgata.

Svečano otvorenje natjecanja je sutra, 16. rujna u 14.30 sati, na igralištu u Valbandonu. (iPress)