Rekordnih 263 uzoraka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda pristiglo je na senzorno ocjenjivanje koje je održano proteklog vikenda u Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi u sklopu projekta "S klobasicom u EU i Dana hrvatskih kobasica i salama".

Ove godine bit će dodijeljeno 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja, a šampion sajma i osvajač šampionske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi.

Senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda najveće je ocjenjivanje ove vrste u srednjoj Europi koje se provodi po jedinstvenoj metodologiji sukladno pravilniku za senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda „S klobasicom u EU“. Jedinstvenost događaja potvrđuje i činjenica da svake godine na ocjenjivanju sudjeluju proizvođači ih Hrvatske, ali i susjednih zemalja pa su ove godine pristigli uzorci iz Slovenije, Mađarske i Srbije.

Senzorno ocjenjivanje trajalo je četiri dana, dva dana su se zaprimali i selektirali uzorci, a dva dana trajalo je samo ocjenjivanje. Suhomesnati proizvodi ocijenjeni su u 15 kategorija.
Šampioni po kategorijama:

U kategoriji istarska kobasica od ukupno 16 uzoraka šampionsku titulu je osvojio OPG Milan Udovičić iz Žminja, dok je od 10 uzoraka u kategoriji istarska kosnica najviše bodova osvojio Premes d.o.o., Tinjan.

Za kategoriju istarska panceta pristiglo je 11 uzoraka, a šampion je Budak produkt j.d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi. Za kategoriju Istarski ombolo/ žlomprt dostavljeno je 11 uzoraka, šampion kategorije je OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi.

Uzoraka specifičnih kobasica pristiglo je 14, a najbolji je bio Buretić Bregi d.o.o. iz Matulja. Za kategoriju S klobasicom u EU natjecalo se je 17 proizvođača, šampion je OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara.

U kategoriji kobasice i salame s tartufima te kategoriji salame od mesa divljači, od 15 pristiglih uzoraka po kategoriji, Histris d.o.o. Sv. Petar u Šumi osvaja šampionsku titulu u obje kategorije.

U međunarodnoj kategoriji - salame ocijenjena su čak 22 uzorka, a najbolji je Bojan Zagorc iz Slovenije, dok je u međunarodnoj kategoriji – kobasice od 23 uzorka šampionsku titulu osvojio Škerlič Dejan iz Kopra.

U kategoriji salame i salamini ocijenjena su 24 uzorka, šampion je OPG Bančić, Žminj. U kategoriji kulenova seka, među 20 uzoraka najbolji je OPG Joza, Andrijaševci.

Šampion slavonske kobasice je OPG Slađan Novosel, Gat, Belišće od ukupno 23 uzorka. Za kategoriju slavonska slanina, od 18 uzoraka najbolji je Belje Plus d.o.o. Beli manastir, te za kategoriju istarske kobasice po starinski zaprimljeno je 24 uzorka, a šampion je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.

Proizvodi su se ocjenjivali pojedinačno, bodovanjem senzoričkih karakteristika. Maksimalni broj bodova koji određeni uzorak može dobiti je 60, a najniža i najviša ocjena su se kroz sustav obrade podataka poništavale te su dobivene ujednačene ocjene. Kvaliteta proizvoda određuje se zbrojem bodova dobivenim za pojedinu karakteristiku a ocjenjivao se vanjski izgled, prerez, odnosno sastav, boja, tekstura, sadržaj te miris i okus odnosno aroma. Svake godine svjedočimo sve boljoj kvaliteti proizvoda u svim kategorijama pa će tako ove godine biti dodijeljeno čak 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja.

Najveći broj bodova ostvario je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi te osvaja šampionsku, kobasičarsku štafetu i to drugu godinu za redom. Podsjećamo kako je OPG Franjul šampion 10. međunarodnog sajma S klobasicom u EU 2024. godine te mu nakon dvije za redom osvojene šampionske titule, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu.

Na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo je 20 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave
proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica, salama i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Slovenije. Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU, Udruga S klobasicom u EU i Udruga proizvođača istarskog pršuta a predsjednik senzornog povjerenstva bio je dr.sc. Mario Bratulić.

Nagrade za najbolje suhomesnate proizvode uručit će se prvog dana sajma, 14. ožujka u Hrvatskoj kući od kobasica.

Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati na kvalitetniju proizvodnju kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti ove tradicijske proizvode kao važan dio naše gastronomske ponude, te poticati uživanje u tradicionalnim suhomesnatim proizvodima.

Sajam S klobasiom u EU osmišljen je kao projekt koji čuva tradiciju i običaje našeg kraja, a čija priča se širi diljem Europe, pa je tako ove godine priča o kobasima i tradicionalnim proizvodima predstavljena i u Europskom parlamentu u Bruxellesu a krajem ožujka promocija se nastavlja i u New Yorku.

Sajam je za posjetitelje otvoren od 14. ožujka u 15 sati do 16. ožujka u 20 sati, stoji u priopćenju. (iPress)