U povodu Svjetskog dana morskih kornjača u utorak su na plaži Ambrela na Verudeli djelatnici pulskog Aquariuma, nakon oporavka, u more pustili mladu glavatu želvu, koja je kratko zaplivala među kupačima, a onda se otisnuo u morsku dubinu.

Morska kornjača kojoj su nadjenuli ime Marvin, starosti je oko pet godina, a pronađena je u studenom kod rta Kamenjak u Premanturi u teškom stanju, s ozljedama vrata i iza prednje peraje, nastalih vjerojatno od mreže stajačice.

U slobodu je danas puštena nakon osam mjeseci i to potpuno zacijeljenih ozljeda i uhranjena.

Osim toga, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana morskih kornjača Aquarium Pula i njegov Centar za oporavak morskih kornjača predstavili su još dvije spašene glavate želve. To su veliki Opat pronađen u mreži plivarici kod Dugog otoka s udicom u jednjaku, koji nakon liječenja ide na oporavak u veliki bazen, dok je mladi Free Wings, pronađen u Marini Veruda, s djelomično amputiranom stražnjom perajom, pušten u veliki središnji akvarij.

Pulski Centar za oporavak morskih kornjača u proteklih dvadeset godina spasio je više od 160 kornjača.

Prvu kornjaču Mičić spasili su 2000 godine a dvije, tri godine kasnije zaživio je i Centar kroz koje su prošle mnoge ozljeđene i spašene morske kornjače.

(Hina)