Danas je u Puli započelo snimanje manjinske hrvatske koprodukcije Prelazak, debitantskog dugometražnog igranog filma nizozemske redateljice Jacqueline Van Vugt. Film nastaje kao nizozemsko-belgijsko-hrvatska koprodukcija, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Radnja filma odvija se za vrijeme prelaska brodom iz Maroka u Španjolsku, a isprepliću se tri priče povezane sa strahom od gubitka. Očajni, protagonisti pokušavaju naći put jedan prema drugom. Ali njihova nemoć ostavlja prostora za neizbježno.

Film Prelazak nastaje kao koprodukcija Nizozemske, Belgije i Hrvatske. Režiju i scenarij potpisuje Jacqueline Van Vugt kojoj je ovo debitantski igrani film, producenti su Germen Boelens (Revolver Films, Nizozemska) i Dries Phlypo (A Private View, Belgija), izvršni koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film), a direktor fotografije Gregor Meerman. Snimanje, za koje je većinom zadužena domaća filmska ekipa, u Hrvatskoj traje 30 dana, a osim u Puli snimat će se u Rijeci, Zadru i u Zagrebu.

Film Prelazak podržan je od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj. (iPress)