U organizaciji Hrvatske glazbene unije Pula, uz financijsku potporu Grada Pule uspješno se održava već niz godina za redom program pod nazivom „Gitarijada Pula“, a ova, 2024. godina je trinaesta godina po redu održavanja programa, ako izuzmemo 2020. godinu, u kojoj se nije održao program zbog izvanredne situacije sa Covidom 19.

Gitarijada ima za cilj usmjeravati, te promovirati nezavisnu glazbenu demo scenu, te po definiciji smatra se jednim od najduže živućih festivala uopće. Najstarija saznanja o pulskoj gitarijadi postoje iz 1981., a mi smo 2011. godine ponovno vratili gitarijadu u Istru, na Trg Portarata, u Pulu. Cilj je  promocija mladih bendova, upoznavanje medija sa alternativnom subkulturnom scenom, te povezivanje bandova i njihove buduće publike.

Završna večer "Gitarijade Pula 2024." održat će se u subotu 18.05., na Trgu Portarata sa početkom u 19:00h, pa sve do 00:00h..

Novost je da od prošle godine gitarijada nije više uobičajenog natjecateljskog karaktera, u cilju odabira jednog pobjednika, već će svaki band koji je ušao u finale dobiti neku od nagrada, a koja će kojem bandu pripasti odlučiti će peteročlani stručni glazbeni žiri.

Žiri uvijek čine renomirani glazbenici srodnih žanrova Istre i Primorja, čiju anonimnost zadržavamo do same finalne večeri. Nagrade su različite, i kreću se od novčane nagrade u iznosu od 600 eura, do profesionalnog audio snimanja jedne autorske pjesme u studiju Analogic u Puli, audio i video mixanje ili promo isječak banda, te profesionalnog mixanja live snimke sa gitarijade, poklon bonovi u music shopu Euro Unit Pula u iznosima od 200 i 300 eura, profesionalno fotografiranje i dr.

Finalisti Gitarijade Pula 2024. abecednim redom: 

ACID SALVIA (grunge/rock 90tih) – ROVINJ 

KAL’S PENNY (hard rock) – ZAGRAB/ROVINJ

KAMARADI (heavy/trash/speed/metal) - ZAGREB

KRAKATOA (dan/hard rock) – PULA

LETARGIJA (punk) - STUBIČKE TOPLICE

LOW KICKS  - PULA (garage rock/psychedelic rock/postpunk)

NOTTODAY (progressive metal) – RIJEKA

RAZOR (old school rock) – PULA

TEHERAN (instrumental fusion) – VUKOVAR