Nogometaši Rijeke izborili su plasman u završnu rundu kvalifikacija Europske lige nakon što su na Rujevici nakon produžetaka pobijedili ukrajinski Kolos Kovalivku sa 2-0.

Bila je to tvrda utakmica bez previše prilika na obje strane, a pitanje pobjednika razriješeno je u produžetku. Rijeka je povela u 102. minuti golom Joao Escovala, a pobjedu domaćina potvrdio je Franko Andrijašević golom u 115. minuti.

Rijeka će plasman u natjecanje u skupinama loviti 1. listopada na gostovanju kod Kopenhagena koji je sa 3-0 pobijedio poljski sastav Piast Gliwice.

Tužna večer hrvatskog klupskog nogometa na kraju je dobila i sretna kraj. Nakon što su Lokomotiva i Hajduk zaključili svoju europsku priču, Rijeka se uspjela na "potopljenoj" Rujevici probiti do zadnjeg kola kvalifikacija pobjedom potiv novaka u europskim natjecanjima, ukrajinskog Kolosa koji je u drugom pretkolu pobijedio grčki Aris sa 2-1.

Hrvatska će tako u play-offu imati dva predstavnika, Rijeku i Dinama kojeg očekuje domaći ogled protiv Flore, aktualnog prvaka Estonije.

Prvi priliku na utakmici imala je Rijeka u 15. minuti, Murić je lukavo ubacio iz kornera, ali vratar Volynets bio je siguran. U 24. minuti Muriću se otvorila prilika, ali umjesto udarca, pokušao je proigrati Andrijaševića i propala je sjajna prilika

Prvu priliku gosti su imali u 42. minuti, međutim Novak nije dobro reagirao u odličnoj situaciji pred golom Rijeke.

U 57. minuti Pavičić je lijepo prošao, ali je njegov udarac završio u rukama vratara Kolosa. Gosti su uzvratili dvije minute kasnije, ali Bogdanov nije bio precizan.

Rijeka je u 70. minuti imala sjajnu priliku, Tomečak je ubacio, Andrijašević je smirio loptu prsima za Lončara koji je potegnuo sa 16 metara, ali preko gola. Dvije minute kasnije dobru prilku je imao i Kulenović nakon ubačaja iz kornera, ali nije loptu dobro zahvatio.

Najbolju priliku na utakmici imali su gosti u 89. minuti, srećom Seleznjov je promašio nemoguće. Velkovski je izgubio loptu, sjevnula je kontra nakon koje je Seleznjov ostao na pet metara ispred vrata Rijeke, no spetljao se i prebacio vrata gurnuvši susret u produžetke.

Nažalost, jaka kiša je natopila travnjak Rujevice i uvjeti za igru su postali jako teški, praktički nemogući.

Ključni trenutak u produžetku dogodio se u 103. minuti kada je Escoval zabio nakon ubačaja iz kornera. Murić je ubacio, Andrijašević je glavom spustio loptu za Escovala, a Rožmanov joker iz blizine ju je zakucao pod gredu za vodstvo.

Sve dvojbe oko pitanje pobjednika razriješene su u 115. minuti nakon velike pogreške gostujućeg vratara kojem je ispala lopta iz ruke. Kulenović je prihvatio 'poklon', pucao prema vratima, no lopta je zastla na crti, gdje ju je Andrijašević pospremio u mrežu.

RIJEKA - KOLOS 2-0

RIJEKA. Stadion Rujevica - bez gledatelja; Sudac: Tiago Martins (Por);

Strijelci: 1-0 Escoval (103), 2-0 Andrijašević (115)

Žuti kartoni: Raspopović, Štefulj, Kulenović, Lepinjica / Kravčenko, Zadoja, Bogdanov

Crveni kartoni: -

RIJEKA: Nevistić - Capan, Velkovski (od 91. Escoval), Smolčić - Tomečak (od 90. Raspopović), Čerin (od 99. Lepinjica), Pavičić (od 71. Kulenović), Štefulj - Murić, Lončar, Andrijašević

KOLOS: Volimets - Kravčenko, Havriš, Petrov, Novak, Jermec - Smirnij (od 84. Kostišin), Bogdanov, Zadoja (od 108. Orihovski), Antjuh (od 90+4. Morozko) - Lisenko (od 71. Seleznjov)

(Hina/foto Novi list