Posljednjeg dana Europskog prvenstva u judu za mlađe seniore u Poreču hrvatske predstavnice su imale odličan dan, Lara Cvjetko osvojila je zlato u kategoriji do 70 kilograma, a Karla Prodan srebro u kategoriji do 78 kilograma.

Cvjetko, europska prvakinja u kadetskoj konkurenciji iz 2017. godine, prvo je ipponom svladala Rumunjku Moscalu, pa wazarijem Nizozemku De Voogd. U četvrtfinalu je lijepim wazarijem pa ipponom svladala Šveđanku Nilsson i osigurala mjesto u polufinalu. Protiv Ruskinje Liluašvili je djelovalna mirno i aktivnošću natjerala kvalitetnu Ruskinju na pogreške. Odlučujuća, treća, došla je u produžetku i Cvjetko je slavila mjesto u finalu, gdje ju je čekala Izraelka Goshen. Finale je bilo samo nastavak uspješne priče. Vrlo tvrda borba, na razini seniorskog juda, sve do posljednje minute kada Goshen pada u snazi, naša judašica to koristi i u posljednjim trenucima atraktivnim ipponom dolazi do zlata.

"Nisam još svjesna što sam postigla. Presretna sam! Kruna napornog rada, treniranja, zalaganja. Bilo je prekrasno biti u Poreču, trenirati s reprezentacijom, ponovno se vratiti u natjecateljski ritam. Nakon poraza na EP-u za juniorke bila sam razočarana i motivirana i na najbolji način to vratila. Hvala svima na potpori, mami, sestrama, treneru, klubu, savezu, svima u Poreču", rekla je Cvjetko.

Prodan je status prve nositeljice opravdavala od prvog nastupa. Dominantno protiv Talijanke Cerutti, pa wazari i ippon protiv Turkinje Erdogan za mjesto u polufinalu. Tu se "osvetila" Rumunjki Sirbulet, koja je u četvrtfinalu svladala Leu Gobec, i odličnim ipponom prošla u finale europskog prvenstva. U finalu se mlada Splićanka borila protiv Izraelke Lanir. Lanir je povela wazarijem nakon što je slučajnim udarcem ošamutila hrvatsku judašicu, a Prodan je tražila svoj ritam i došla do wazarija na isteku treće minute. Kada se činilo da hrvatska predstavnica kontrolira borbu, Lanir je iskoristila priliku i došla do drugog wazarija i velikog zlata za Izrael.

Kao i svaki veliki sportaš, nezadovoljna drugim mjestom, Karla Prodan je bila neutješna.

"Znam da bi mnogi bili presretni na mom mjestu, ali ja sam ovdje došla po zlato. Međutim, ovaj poraz u finalu mi je velika pouka i dodatni motiv za dalje. Imala sam dobar dan, zadovoljna sam s prve tri borbe, ali u finalu sam mogla bolje. Sutra ću biti zadovoljnija, ipak je ovo Europsko prvenstvo", kazala je Prodan.

Helena Vuković je u kategoriji preko 78 kg ipponom nad Austrijankom Hoellwart došla do četvrtfinala gdje ju je wazarijem porazila Turkinja Esir. U repasažu je išla na Poljakinju Wolszczaki potpuno dominirala te sigurno prošla u borbu za broncu protiv Mađarice Szigetvari. Tamo je puno iskusnija mađarska judašica, osvajačica medalje i sa Grand Prix natjecanja, iskoristila neiskustvo Vuković i unatoč manjoj aktivnosti i lošijoj fizičkoj spremi dva puta bacila hrvatsku judašicu za broncu.

Lea Gobec (do 78 kg) je uspješno krenula protiv Portugalke Moreire te je wazarijem ušla u četvrtfinale. Tamo nije našla rješenje za Sirbulet, a zatim u repasažu svladala Turkinju Erdogan. 

U konkurenciji judaša, Damian Sokolović (do 81 kg) je izgubio od Austrijanca Dengga, dok je u istoj kategoriji Oliver Makarović svladao Talijana Gambu, a zatim izgubio od Gruzijca Akhalkatsija. U kategoriji do 90 kg, Josip Bulić je izgubio od Mađara Goza, a Ivan Jelača od Tonija Miletića iz BiH. Domagoj Bratinčević (do 100 kg) je poveo wazarijem protiv Devosa, ali zatim Francuz ipponom prolazi dalje. Marcel Škalec (preko 100 kg) izgubio je od Slovaka Fizela.

Hrvatska je u Poreču na EP za juniore i mlađe seniore osvojila ukupno četiri odličja. U ponedjeljak je Robert Klačar osvojio srebro u konkurenciji mlađih seniora u kategoriji do 66kg, dok je Ana Viktorija Puljiz osvojila broncu u kategoriji do 52kg kod juniorki.

(iPress)