Igračima koji će igrati u klubovima koji bi mogli nastupiti u zatvorenoj ligi zabranit će se nastup na svjetskim i europskim prvenstvima, istaknuo je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin nakon zasjedanja Uefina Izvršnog odbora u Montreauxu.

UEFA je danas i službeno donijela odluku o reformi Lige prvaka od 2024. godine i proširenju natjecanja sa 32 na 36 klubova. No, ova je odluka ostala u sjeni formiranja Superlige.

"UEFA distribuira blizu 90 posto svih prihoda u nogometnu zajednicu. Za nas nogomet nije samo pitanje novca, za Superligu jest. Ovo je interes desetak 'prljavih' ljudi. Za njih ne postoji nogomet, već samo novac. Ova ideja je šamar svima koji vole nogomet. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport", poručio je Čeferin.

"U ovom trenutku ne mogu snažnije naglasiti, UEFA i nogometni svijet jedinstveni su protiv sramotnog prijedloga koji smo vidjeli u posljednja 24 sata od nekoliko odabranih europskih klubova koje napaja isključivo pohlepa," kazao je Čeferin dodavši: "I nije ujedinjen samo nogomet, ujedinjeno je društvo, ujedinjene su vlade, to je dio naše kulture, svi smo ujedinjeni protiv gluposti od ovog projekta".

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

"Imamo englesku FA, španjolsku federaciju, talijansku federaciju, Premier ligu, La Ligu, Serie A, ali i FIFA-u, svih naših 55 udruga članova - jednoglasnih u protivljenju tim ciničnim planovima, koji su potpuno protiv onoga što bi nogomet trebao biti. Naša je igra postala najveći sport na svijetu zasnovan na otvorenom natjecanju, integritetu i sportskim zaslugama, a mi ne možemo dopustiti i nećemo dopustiti da se to promijeni. Nikad, nikada", bio je jasan Čeferin.

Iz UEFA-e su pozvali navijače diljem svijeta da se usprotive ovom projektu.

"Klubovi će se uvijek kvalificirati i natjecati u našim natjecanjima po zaslugama, a ne u zatvorenoj trgovini koju vodi nekolicina odabranih. To je bila naša odluka od početka, a bilo koji klub i njegovi navijači i dalje bi trebali imati san o sudjelovanju u Ligi prvaka temeljenoj na rezultatima ostvarenom na terenu. Pozivamo sve, od milijuna ljubitelja nogometa širom svijeta, svjetskih medija, političara i nogometnih upravnih tijela - da budu uz nas jer činimo sve što je u našoj moći".

JP Morgan Chase & Co financira Superligu

Američka investicijka banka JP Morgan Chase & Co potvrdila je da će biti financijski investitor novoosnovane europske nogometne Superlige, javlja francuska novinska agencija AFP.

Njemački dpa dodaje da su klubovi osnivači već poslali pravne dokumente u sjedište Europske nogometne federacije (UEFA) i Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

"Mogu potvrditi da ćemo financirati novo natjecanje, ali zasad ne možemo pružiti objašnjenje", rekao je AFP-u glasnogovornik američkog bankarskog mogula. Prema mnogim izvještajima stranih medija klubovi će dobiti obećana sredstva kad Superliga stvarno prevlada sve prepreke na putu do početka natjecanja.

Prema AFP-u, divovi europskog nogometa ili osnivači Superlige već su se zaštitili pravnim aktima, a istodobno su spremni na sudu tražiti pravo za pokretanje natjecanja. Dokumentacija je već predana nadležnim tijelima i sudovima, navodi AFP.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Liga bi počela u kolovozu, utakmice bi se igrale preko tjedna, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva.

Prema pisanju The New York Timesa, projekt je vrijedan 3,5 milijarde eura i svaki od klubova osnivača dobit će 350 milijuna eura za ulazak u ligu. To je više nego četverostruko više nego što je osvajač Lige prvaka dobio 2020.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za dopredsjendika izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

 

(Hina)