Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) na današnjoj je konferenciji za medije u pulskoj Areni predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 16. paraolimpijskim igrama (PI) koje će se od 24. kolovoza do 5. rujna održati u Tokiju.

U Tokiju će nastupiti 22 hrvatska sportaša u rekordnih osam sportova. U paraatletici ćemo imati 10 sportaša, a oni su redom: Deni Černi (kugla), Vladimir Gašpar (koplje), Ana Gradečak (kugla), Ivan Katanušić (kugla), Marijan Presečan (kugla), Mikela Ristoski (skok u dalj), Matija Sloup (kugla), Velimir Šandor (disk), Zoran Talić (skok u dalj) i Miljenko Vučić (kugla). U judu će nas kao i na posljednjim igrama predstavljati Lucija Brešković kao i u parastreljaštvu Damir Bošnjak. U paraplivanju će nas uz već iskusne paraolimpijce Dinu Sinovčića i Kristijana Vincetića predstavljati debitanti Tomi Brajša Paula Novina. Predstavnici u para stolnom tenisu bit će Helena Dretar Karić, Pavao Jozić i Anđela Mužinić, dok ćemo u čak tri sporta po prvi puta imati svoje predstavnike - Davor Komar (paraboćanje), Ivan Mikulić (parataekwondo) i Antonio Franko (paratriatlon).

"Svi se s ponosom sjećamo Paraolimpijskih igara u Rio de Jaineru, koje su s pet osvojenih medalja bile jedne od najuspješnijih igara u povijesti hrvatskog paraolimpijskog sporta. Radi okolnosti pandemijske godine, iza naših sportaša je pet godina napornih treninga, a plasman na PI je kruna njihova rada. Tokyo je bio sretan za naše olimpijce pa se nadam kako ćemo i mi nastaviti taj niz.", izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Hrvatsku zastavu u Tokiju nosit će Mikela Ristoski, dvostruka osvajačica paraolimpijske medalje te osvajačica medalja na brojnim svjetskim i europskim natjecanjima.

"Izuzetna mi je čast i ukazano veliko povjerenje da ću 24. kolovoza moći ponosno nositi zastavu na otvaranju 16. paraolimpijskih igara u Tokiju. Malo je sportaša koji na taj način dobivaju priznanje za svoje sportske uspjehe, a raduje me da ću baš među njima biti ja kao prva sportašica iz Pule i Istre." rekla je Ristoski, naša zlatna paraolimpijka iz Rio de Jainera 2016.

Predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije su prisustvovali predstavnici Vlade, Sabora i Ministarstva, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, Veleposlanica Japana Nj.E. Misako Kaji, kao i predstavnici Allianza, Pevexa i Toyote, sponzora HPO-a, koji su redom paraolimpijcima poželjeli sreću u Tokiju.

„Ponosan sam kao gradonačelnik da Pula ima dva predstavnika na ovogodišnjim Igrama: Davora Komara i Mikelu Ristoski, naše vrijedne sportaše i iznimne ljude, koji su svojim talentom, radom i trudom uzori mladim ljudima, ali odricanjem uzori svim generacijama. Hrvatsku zastavu u Tokiju nosit će Mikela Ristoski i to je još jedna posebnost i ponos za naš Grad, a možemo samo zamisliti osjećaje koje izazivaju u Mikeli. Ovim putem nek je sretno svima, jer Igre su najsvečaniji trenutak u karijeri svakog sportaša, a posebno Paraolompijske, jer su dokaz borbe protiv diskriminacije i prikaz ustrajnosti i upornosti, na poseban način, a uza sve to predstavljati svoju Domovnu je osjećaj koji je neopisiv.", istaknuo je pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je prije službenog programa u Areni, upriličio prijem veleposlanice Japana u Hrvatskoj, Nj.E. Misako Kaji. Prijemu, održanom u Komunalnoj palači, prisustvovala je i pročelnica za lokalnu samoupravu Anja Ademi, dok je u pratnji Veleposlanice bio ataše za kulturu g. Yutara Nishide. Tom su prigodom, između ostalog, razgovarali o brojnim mogućim modelima razvoja daljnje uspješne suradnje Pule i Japana, od područja obrazovana, kulture, turizma i drugog.

U sklopu predstavljanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije svečano je osvjetljen i Amfiteatar u Puli koji je ovom prigodom bio jedan od preko 115 znamenitih lokacija diljem svijeta, koje su bile osvijetljene međunarodnom bojom invaliditeta, ljubičastom.

Globalno osvjetljenje označilo je proslavu ovogodišnjeg lansiranja kampanje WeThe15, koja teži postati najvećim pokretom za ljudska prava u povijesti, budući da predstavlja 1,2 milijarde osoba s invaliditetom na svijetu- što je 15% ukupnog stanovništva. Ostale osvijetljene znamenitosti, među ostalima, uključuju Sky Tower u Aucklandu, Skytre i Rainbow Bridge u Tokiju, ženevski Jet d'Eau, Ostankinski toranj u Moskvi, rimski Koloseum, London Eye i slapove Niagare koji se protežu kroz Kanadu i SAD.

Pokrenuta uoči Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., kampanja WeThe15 ima za cilj prekinuti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom i djelovati kao globalni pokret koji javno zagovara vidljivost, uključivanje i pristupačnost osoba s invaliditetom. WeThe15 okuplja najveću koaliciju ikada međunarodnih organizacija iz svijeta sporta, ljudskih prava, politike, poslovanja, umjetnosti i zabave. (Hina)