Istria300, jedinstveni biciklistički događaj namijenjen strastvenim biciklistima iz cijelog svijeta, održat će se ove godine prvi put u subotu 9. listopada pod sloganom Ride your Limits!.

Na premijernom izdanju najvećeg hrvatskog rekreativnog biciklističkog događaja sudjelovat će 1.200 biciklista koji dolaze iz 25 zemalja, što organizatori smatraju pokazateljem međunarodno prepoznate atraktivnosti Istre među ljubiteljima biciklizma. Impresivne biciklističke rute po nekim od najljepših istarskih cesta i spektakularne lokacije sudionicima će osigurati najbolje biciklističko iskustvo u životu, a ujedno će i potaknuti veći broj posjetitelja da u Hrvatskoj kao odličnoj biciklističkoj destinaciji uživaju tijekom cijele godine.

- S veseljem iščekujemo početak Istria300 i priliku da ljubiteljima biciklizma iz cijelog svijeta pokažemo svu ljepotu istarskih predjela, od unutrašnjosti do Jadranskog mora, uz nezaobilazno gostoprimstvo domaćina po kojem je Istra nadaleko poznata. Istria300 na najbolji mogući način spaja ono što ljude i privlači biciklu – mogućnost uživanja u prekrasnim krajolicima, cjelodnevno druženje i zabavu te priliku za pomicanje vlastitih granica. Želimo dobrodošlicu svim sudionicima i uvjereni smo da će se odlično zabaviti te s ovog događanja ponijeti uspomene za cijeli život, izjavio je Julius Rupitsch, direktor događaja Istria300.

Sudionici Istria300 krenut će iz Poreča gdje će i završiti vožnju. Svi će oni tijekom same vožnje moći odlučiti žele li voziti najdužu stazu od 300 kilometara ili se prebaciti na dvije kraće staze od 235 ili 155 kilometara, po čemu se taj biciklistički događaj razlikuje od svih ostalih u svijetu. Na taj način sudionici mogu još više uživati u natjecanju te doživjeti najljepše predjele Istre kroz jedinstveno iskustvo koje spaja sportski izazov, uživanje u prirodi i vrhunskom gostoprimstvu.

Događanje Istria300 organiziraju Vladimir Miholjević, bivši hrvatski profesionalni biciklist i Julius Rupitsch, organizator prestižne brdske utrke Groβglockner Berglauf u Austriji. Strastveno ga podupiru i njegovi ambasadori, međunarodno priznati sportaši koji podržavaju i predstavljaju duh ovog događaja te će provesti cijeli vikend sa sudionicima u Poreču i biti uključeni u neke aktivnosti. Riječ je o Nicoli Thost, zlatnoj olimpijki u daskanju na snijegu u disciplini halfpipe te Martinu Kochu, bivšem skijaškom skakaču koji iza sebe ima zlatne medalje s Olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i svjetskih kupova. Tu je i Wolfgang Fasching koji je u svojoj sportskoj karijeri triput pobijedio na utrci Race Across America te uz to osvojio sedam najviših vrhova na sedam kontinenata uključujući i Mount Everest.

Ambasador Istria300 je i Robert Kranjec, skijaški skakač i osvajač brončane olimpijske medalje, zlatne i brončane medalje na svjetskim prvenstvima te 15 zlatnih medalja na svjetskim kupovima.

Osim natjecanja za bicikliste amatere, Istria300 obuhvaća i Istria300 Expo, važan događaj za ljubitelje cestovnih bicikala koji će okupiti brojne predstavnike poznatih biciklističkih brendova i pružatelje usluga sa svjetske scene cestovnog biciklizma. Među njima su poznati brendovi kao što su Ale, Compressport, Cube, Garmin, Giant, Keindl Sport, KTM i drugi.

U nedjelju će biti organizirana i zona za druženje sudionika Istria300 Expo Hang-Out Zone u kojoj će moći razmijeniti iskustva i dojmove o Istria300.

Natjecanju će pak prethoditi Istria300 BikeWeek u organizaciji IstriaBikea, u okviru kojeg će sudionici, kao uvod u natjecanje, moći sudjelovati i u četirima vođenim biciklističkim turama s iskusnim lokalnim vodičima koje obuhvaćaju najljepša mjesta na poluotoku i dijelove pravaca Istria300.

Promet će tijekom vožnje biti zatvoren na prometnicama kojima će biciklisti prolaziti, a više informacija dostupno je na stranici www.istria300.com.
Glavni partneri događaja su Valamar Riviera, Heineken 0.0, Turistička zajednica Grada Poreča Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica, izvijestili su organizatori. (iPress)