Rukometaši Poreča otišli su na zasluženi odmor nakon odigranih 13. kola Paket24 Premijer lige. Polusezonu prije zimske stanke zaključili su bitnim slavljem nad Rudarom 32:25 te time napravili veliki korak prema Ligi za prvaka. Zapravo vrata su već dobro otvorena. Konkurent Dubrava u posljednjem kolu igra protiv PPD Zagreba, a Poreč ide u goste Umagu.

Početak sezone nije bio lagan za trenera Iliju Lovrinovića. Nakon povijesnog uspjeha, osvajanja trećeg mjesta u Hrvatskoj u sezoni 2020/2021, momčad su napustili Filip Glavaš, Antonio Pribanić, Luka Moslavac i Ivan Vekić, dok se Matej Medved oprostio od rukometne karijere. Na njihove pozicije pristigli su Luka Vučić, Lucian Krajcar, Tomislav Bošnjak te David Vladić, a iz mirovine na teren je ponovno stigao Tim Thoss. Gotovo nova momčad trebala je vremena za uigravanje, a u prilog tome govore i rezultati.

Rukometaši Poreča sezonu su otvorili europskim utakmicama protiv Islandskog Valura od kojeg su poraženi s ukupno 44:39 u dvije utakmice. Uslijedila su četiri poraza u uvodu Paket24 Premijer lige u novom formatu Lige A i tada nije izgledalo bajno za porečki sastav.

''Početak sezone je bio težak. Kako za mene, tako i za igrače. Svi smo bili svjesni da smo nova momčad koja treba vremena za uigravanje, ali nismo prihvaćali tu situaciju gdje su nas otpisivali već na startu. Nitko osim nas samih i ljudi iz Uprave klube nije vjerovao u nas i to nam je bio još jedan poticaj da se podignemo s protekom sezone'', osvrnuo se na početak sezone trener Ilija Lovrinović kojem je ovo druga sezona na klupi Poreča.

Osim promjena u sastavu, na terenu nije bilo niti Vedrana Mataije, jednog od glavnih kotača igre Poreča u posljednjih nekoliko godina, kojeg je zaustavila ozljeda ramena zadobivena protiv Nexea u prošlogodišnjoj Ligi za prvaka.

''Vedran je prije svega i moj prijatelj, a ne samo igrač. Znam koliko je njemu bilo teško prihvatiti da nam ne može pomoći na terenu, pogotovo u tim trenucima kada nitko nije vjerovao u Poreč, ali on je uvijek s nama. Pomagao je i meni i dečkima savjetima za sve utakmice te bio puna podrška. Vjerujem da ćemo ga brzo ponovno gledati na terenu nakon operacije.''

U petom kolu u Poreč je nakon četiri uzastopna poraza stigla Spačva i upravo taj susret bio je svojevrsna prekretnica za istarski sastav. Minimalnim slavljem 29:28 pokazali su da se može. U osam susreta koji su uslijedili nakon toga upisana su tek dva remija i tek jedan poraz.

''Mi smo znali da se ta promjena jednom mora dogoditi i eto dogodila se protiv Spačve. Krenuli smo uzimati bodove jer smo dobro trenirali i ta pobjeda nam je trebala da stvari krenu na naš mlin. S tom utakmicom je sve počelo dobro funkcionirati i vratari su počeli biti velika podrška momčadi'', rekao je trener Lovrinović.

Nakon zimske stanke Poreč očekuje posljednji susret regularnog dijela sezone, a šećer za kraj bit će istarski derbi. Utakmicom protiv Umaga mogu potvrditi svoj plasman u Ligu za prvaka iako je veliki korak prema tome već ostvaren. Pripreme Poreča počinju 10. siječnja, a porečki strateg otkrio je što planira za nastavak sezone.

''Jako sam zadovoljan polusezonom. Mislim da smo zaslužili sve što smo odigrali i sve bodove koje smo osvojili. Novi igrači su pohvatali stvari koje su nam nedostajale na početku i mislim da u nastavku možemo biti samo još bolji. Cilj nam je ići utakmicu po utakmicu i pobijediti u što više susreta u nastavku. Mislim da bi trebali igrati Ligu za prvaka i u sklopu tih utakmica ćemo svakako dati i veću minutažu mlađim igračima.''

Kratka statistika
Broj utakmica: 13
Najbolji strijelci: Tomislav Bošnjak 50, Matija Rađaković 49, Lucian Krajcar 47, Antonio Ljubić 44, Arman Ikanović 41
Vratari: Erik Krbavčić 92/320 = 28,7%; David Vladić 34/138 =24,6%