Najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom kupu u boćanju osoba s invaliditetom u Rio de Janeiru, dok je Dora Bašić osvojila broncu.

Nakon zlata na Svjetskom kupu u Portugalu 2018. godine, te bronce u Hong Kongu 2019. ovo je novi veliki uspjeh jedinog hrvatskog boćara koji je nastupio na paraolimpijskim igrama u Tokiju. Osim srebra, Komar je osvojio i veliki broj bodova za svjetsku rang-listu, te bi nakon ovog turnira trebao biti šesti igrač svijeta načinivši tako veliki korak prema POI u Parizu 2024.

Na putu do medalje u BC4 kategoriji, Komar je upisao dvije pobjede i poraz u skupini, potom je u četvrtfinalu porazio Kanađanina Iuliana Ciobanua, a u polufinalu i njegovog sunarodnjaka Marca Dispaltra. No, u finalu je izgubio od Kolumbijca Euclidesa Grisalesa sa 2-4. Komar je poveo, no Kolumbijac je okrenuo rezultat pokazavši zašto je svjetski doprvak.

"Žao mi je što sam izgubio u finalu, no srebro je zaista veliki uspjeh. Prije četiri godine iz Portugala sam donio zlato, 2019. iz Hong Konga broncu, tako da sam upotpunio svoju kolekciju. U Riju nam slijedi natjecanje u parovima, a nakon toga nekoliko turnira u Europi, pa nacionalno prvenstvo u Hrvatskoj i na kraju godine ponovno Rio de Janeiro gdje će biti svjetsko prvenstvo, tako da se veselim svim nastupima i pripremama. Hvala svima koji su nam omogućili odlazak u Rio na Svjetski kup," poručio je Komar, član Bkosiž Istrijana. U istoj kategoriji nastupio je i Damir Juren, no nije prošao skupinu.

Medalju i to broncu u kategoriji BC1 osvojila je Dora Bašić koja je nastavila odličan niz rezultata nakon slavlja na nedavnom turniru u Zagrebu. Bašić je kroz skupinu prošla s dvije pobjede i porazom, nakon čega je u polufinalu izgubila od Argentinke Ailen Flores, ali je u susretu za treće mjesto pobijedila Francuskinju Aureliu Aubert sa 4-2. Članica BK Dan iz Slavonskog Broda je na ovaj turnir došla kao 6. igračica svijeta, a zahvaljujući osvojenoj bronci, nakon turnira bit će treća na svjetskoj rang-listi.

"Sretna sam i zadovoljna jer se ovaj skupi i naporni put isplatio osvajanjem medalje na ovako jakom turniru. Zadovoljstvo je i veće, jer ovaj rezultat znači i napredak na svjetskoj rang-listi na 3. mjesto, što će olakšati i nastup na sljedećim turnirima," poručila je Bašić.

Anamaria Arambašić je u kategoriji BC4 nakon pobjede protiv 2. igračice svijeta, nažalost, izgubila ostale dvije utakmice i nije prošla u polufinale. Na koncu je bila sedma, no i ona će ostvariti pomak na rang-listi te će nakon Rija biti na 15. mjestu svjetske ljestvice.

Izbornik reprezentacije Tomislav Bunjevac nije skrivao zadovojstvo ostvarenim rezultatima u pojedinačnoj konkurenciji Svjetskog kupa.

"Izrazito sam zadovoljan s dvije osvojene medalje. Dora i Davor osvojili su medalje, Anamarija je ostvarila pobjedu protiv druge igračice svijeta, što će joj biti sjajan poticaj za dalje. Pokazali smo i dokazali još jednom da imamo igračice i igrače za sami svjetski vrh. Trenutačno imamo dvoje igrača u Top 10, te još dvoje koji su blizu toga. Važno je redovito nastupati na ovakvim turnirima i vjerujem da ćemo, nakon što smo u Tokiju po prvi put imali jednog predstavnika na Paraolimpijskim igrama, u Parizu 2024. imati barem troje, ili četvero. U Riju nas očekuje još i natjecanje timova i parova, u kojem sudjeluje naš BC4 par i nadam se da će i tu nastaviti s dobrim igrama," poručio je Bunjevac. (Hina)