Najbolja hrvatska džudašica Barbara Matić obranila je naslov svjetske prvakinje u kategoriji do 70 kg nakon što je u finalu SP-a u Taškentu pobijedila drugu hrvatsku predstavniku Lauru Cvjetko.

Na najvažnijem događaju za džudaše koje se održava u Taškentu, Hrvatska je u finalu kategorije do 70kg imala dvije predstavnice - aktualnu svjetsku prvakinju i broj 1 na rang ljestvici 27-godišnju Barbaru Matić, te 21-godišnju Laru Cvjetko.

Finalna borba je bila gotova za nešto više od minute, a Matić je polugom na ruci svoje suparnice stigla do pobjede. Hrvatska je tako prvi put u povijesti imala dvije predstavnice u finalu SP-a.

U kategoriji do 70kg koja broji čak 44 natjecateljice ujedno je i najbrojnija kategorija u konkurenciji džudašica na SP-u, obje naše natjecateljice u prvom kolu su bile slobodne, a potom su nanizale po četiri pobjede.

Matić je u gornjem dijelu ždrijeba savladala Nizozemku Hilde Jager, BiH reprezentativku Aleksandru Samardžić, Uzbekistanku Gulnozu Matnijazovu i Japanku Shiho Tanaku, dok je Cvjetko bila bolja od Francuskinje Margaux Pinot, Talijanke Martine Esposito, Nizozemke Sanne van Dijke i Japnake Saki Niizoe.

Koliko je ova težinska kategorija zahtjevna govori činjenica da su u eliminacijskim borbama izgubile srebrna s OI u Tokiju Austrijanka Michaela Polleres, brončana s OI Nizozemka Van Dijke, te zlatna sa SP-a 2019. Marie-Eve Gahie.

Za 27-godišnju Barbaru ovo je drugo svjetsko zlato nakon što je pobijedila prošle godine u Budimpešti, a zanimljivo dva puta je bila i juniorska svjetska prvakinja (2013, 2014). Dva puta je bila treća na europskim prvenstvima (2014, 2017), te Europskim igrama u Minsku (2019).

Za 21-godišnju Laru ovo je najveći uspjeh u karijeri. Prije dvije godine je postala europska prvakinja za uzrast mlađih seniora (do 23 godine). Do sada je osvojila i srebrnu medalju na juniorskom Europskom prvenstvu 2021. i srebro na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Olbiji. Cvjetko je bila i europska kadetska prvakinja 2017. u Kaunasu. (Hina/iPress)