Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u osmini finala boljim izvođenjem 11-eraca izbacila Japan sa 3-1.

Nakon 120 minuta bilo je 1-1, da bi prilikom izvođenja 11-eraca u junaka izrastao Dominik Livaković koji je obranio tri udarca Japanaca.

Poveo je Japan golom Daizena Maede (43), na 1-1 poravnao je Ivan Perišić (55). Kako se rezultat više nije mijenjao ni do isteka 90. minute kao niti nakon dodatnih pola sata, o putniku u četvrtfinale odlučivalo se udarcima s bijele točke.

Hrvatska će u četvrtfinalu u petak igrati protiv Brazila koji je pobijedio Južnu Koreju s 4:1. 

Vatreni protiv Brazila igraju u petak od 16 sati.

Japan je bio opasniji u prekidima u prvom poluvremenu, dok su hrvatske prilike dolazile nakon pogrešaka suparničke zadnje linije. U 3. minuti glavom je pokušao Taniguchi koji se ubacio u hrvatski kazneni prostor nakon ubačaja Enda no nije bio precizan. Hrvatska je uzvratila u 8. minuti, Perišić je iskoristio pogrešku Tomiyasua, ušao u kazneni prostor iskosa s lijeve strane, no nije uposlio Kramarića u sredini već je pokušao sam udarcem kojega je obranio Gonda.

Nova pogreška japanske obrane stigla je u 24. minuti kada je Petković oteo loptu, no predugo je čekao s dodavanjem za Kramarića te je propala vrlo izgledna situacija.

Bolju igru u prvom poluvremenu Japan je okrunio u 43. minuti, nakon kornera je uslijedila kratka kombinacija prije ubačaja Doana s desne strane, Taniguchi je spustio loptu u sredinu gdje se najbolje snašao Maeda i sa šest-sedam metara pronašao put do mreže.

Hrvatska je uspjela poravnati na sličan način početom nastavka. Lovren se priključio napadu i uputio sjajan centaršut s desne strane točno na glavu Perišića koji je sa 13 metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Gonde.

Uslijedili su dalekometni pokušaji s obje strane, no Livaković je u 57. minuti odlično reagirao na udarac Enda, da bi se u 62. minuti istaknuo i Gonda nakon pokušaja Modrića.

Do kraja dvoboja obje su reprezentacije su igrale više s mišlju kako ne primiti pogodak nego kako ga zabiti. Hrvatska je najbliža pogotku bila u 66. minuti kada Budimir nije bio precizan glavom te u 78. minuti kada je Perišićev udarac s distance bio blokiran, dok je Japan najopasnije zaprijetio u 104. minuti kada je Mitoma osvojio više od 30 metara i zapucao s vrha kaznenog prostora no Livaković je bio na mjestu.  

Hrvatska treći put u četvrtfinalu, Japan ponovo ispao

 Hrvatska nogometna reprezentacija treći put u svojoj povijesti se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, dok je Japan četvrti put ispao u osmini finala.

"Vatreni" su do sada tri puta igrali u osmini finala, 1998., 2018. i 2022. godine, te su sva tri puta slavili.

Na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, hrvatska reprezentacija je u osmini finala pobijedili Rumunjsku sa 1-0 golom Davora Šukera iz kaznenog udarca u 45. minuti.

Odabranici Miroslava Blaževića su potom dobili Njemačku u četvrtfinalu (3-0), izgubili od Francuske u polufinalu (1-2), te u susretu za broncu slavili protiv Nizozemske (2-1).

Na novi plasman u osminu finala morali smo čekati sve do 2018. godine i Rusije. Nakon uvjerljivog prolaza skupine, "Vatreni" su u prvom susretu nokaut faze dobili Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca (3-2). Bio je to susret u kojem je briljirao Danijel Subašić obranivši jedanaesterce Christianu Eriksenu, Lasseu Schoneu i Nicolaiu Jorgensenu.

Uslijedila je nova lutrija jedanaesteraca protiv Rusije i pobjeda 4-3, slavlje protiv Engleske u polufinalu (2-1), te poraz u finalu od Francuske (2-4).

Japan je do sada tri puta igrao u osmini finala (2002, 2010, i nikada nije prošao.

Na SP-u kojeg su Japan i Južna Koreja organizirali 2002. godine "Plavi samuraji" su ispali u osmini finala od Turske sa 0-1.

Skupinu su prošli i 2010. u Južnoj Africi, međutim i tada su zapeli u osmini finala. Tada im je presudio Paragvaj nakon izvođenja jedanaesteraca. Susret je završio 0-0, a Paragvajci su nakon udaraca s "kreča" pobijedili 5-3.

Japan je prošao grupu i na posljednjem World Cupu u Rusiji 2018. godine, ali niti u trećem pokušaju nije izborio četvrtfinale.

U sjajnom susretu Belgija je pobijedila sa 3-2 nakon što je Japan vodio sa 2-0 golovima Genkija Haraguchija (48) i Takashija Inuia (52). Belgija je okrenula rezultat golovima Jana Vertonghena (69), Marouanea Fellainija (74) i Nacera Chadlija (90+4). 

Sjajni Brazil nadigrao Južnu Koreju

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva igrati protiv Brazila, koji je je u susretu osmine finala bio uvjerljiv protiv Južne Koreje sa 4-1 (4-0).

Brazil je sve dvojbe oko prolaska riješio u prvom poluvremenu kada su mrežu Korejaca tresli Vinicius (7), Neymar (13-11m), Richarlison (29) i Paqueta (36). U nastavku je Seung-Ho Paik (76) ublažio poraz Južne Koreje.

Bio je to jedna od najboljih predstava Brazilaca u zadnje vrijeme, a prvo poluvrijeme možda i najbolje Carioca u zadnjih 30-tak godina. Razigrani i opasni Brazilci opsjedali su vrata Korejanaca, a njihov vratar može biti sretan sa samo četiri gola u svojoj mreži.  Nakon poraza od Kameruna, brazilski izbornik Tite je izveo najbolji sastav, na čelu s oporavljenim Neymarom. 

Brazilska samba započela je u 7. minuti kada je ubačaj Raphinhe pronašao samog Viniciusa na drugoj strani, a napadač Reala gađa precizno kut vrata. Šest minuta kasnije Richarlisona ruši Woo-Young Jung, a Neymar zabija iz penal za 2-0. 

Suočeni s velikim zaostatkom nakon samo 13 minuta, Korejanci su se otvorili pa In-Beom Hwang gađa rašlje u 17. minuti, ali Alisson čudesno brani.

U 29. minuti Brazilci su odigrali najljepšu akciju uopće na mundijalu, odigranu iz prvoga dodira. Počela je minijaturom Richarlisona, odigran je dupli pas sa Thiago Silvom, a Richarlison izlazi sam ispred vratara i gađa dalji kut za 3-0.  U proslavi gola su tada sudjelovali svi Brazilci, kao i izbornik Tite,koji je i sam zaplesao sambu.

U 36. minuta nova atraktivna akcija Brazilaca, koju je završio golom Paquete.

Heung-Min Son je početkom drugog dijela dobro pucao u desnu stranu gola, ali je golman pokazao odličan refleks i obranio mu šut, a i korejanski vratar je 55. minuti obranio šut Raphinhe, koji je atraktivno predriblao dva braniča.

Hrabri Korejanci odigrali su drugi dio bez kompleksa i nagrađeni su golom u 76. minuti. Seung-Ho Paik je došao do lopte i uputio snažan udarac sa velike udaljenosti koji je odsjeo u samom kutu brazilskih vrata.

Brazilska nogometna legenda Pele večeras je iz bolnice navijao za reprezentaciju svoje zemlje.

“Godine 1958. hodao sam ulicama razmišljajući o ispunjenju obećanja koje sam dao svom ocu”, napisao je trostruki osvajač Svjetskog prvenstva na svom Twitteru, uz fotografiju tada 17-godišnjeg Pelea. "Znam da su mnogi sada dali slična obećanja i također traže svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Gledat ću utakmicu iz bolnice i navijat ću za svakog od vas. Sretno," dodao je Pele u poruci koja je dodatno motivirala Brazilce.

BRAZIL - JUŽNA KOREJA 4-1

Strijelci: 1-0 Vinicius Junior (7), 2-0 Neymar (13pen), 3-0 Richarlison (29), 4-0 Paqueta (36), 4-1 Seung-Ho Paik (76)

Pred 44.000 gledatelja na stadionu 974 sudio je Turpin iz Francuske.

BRAZIL: Alisson (80. Weverton) - Eder Militao (63. Alves), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo (72. Bremer) - Paqueta, Casemiro, Neymar (80. Rodrygo) - Raphinha, Richarlison, Vinicius Junior (72. Martinelli)

JUŽNA KOREJA: S. Kim - M. Kim, Kim, Y. Kim, J. Kim (46. C. Hong) - J. Lee (74. K. Lee), I. Hwang (65. Paik), W. Jung (46. J. Son), H. Hwang - H. Son, G. Cho (80. U. Hwang) (H/iPress/foto Hina, FIFA)