Osmi Judo Festival u Poreču (10. do 21. lipnja), okupio je u Zelenoj Laguni više od 1500 judaša, članova njihovih obitelji, znanstvenika, trenera i sudaca. Jedno od najvećih europskih judo događanja organiziraju Hrvatski judo savez i Europska judo unija, a prvih šest dana u potpunosti su ispunila očekivanja.

U poslijepodnevnim satima u petak, Judo Festival u Poreču je posjetila ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina BRNJAC u pratnji predsjednice HJS-a dr.sc. Sande ČORAK, počasnog predsjednika HJS-a Tomislava ČULJKA, predsjednika EJU-a dr.sc. Lászlá TÓTHA i dopredsjednika EJU-a Hrvoja LINDIJA.

Ministrica je danas na Olimpijskom trening kampu (OTC) imala priliku podružiti se s trenerima i natjecateljima predvođeni dvostrukom svjetskom prvakinjom Barbarom MATIĆ. Opće je poznata činjenica da je sport je glavni promicatelj turizma.

Koliko su uspjesi naših sportaša i ovakvi sportski događaji bitni za promociju Republike Hrvatske pojasnila nam je ministrica dr.sc. Brnjac: - Izuzetno su važni, pogotovo kada pogledamo što nam sport može pružiti u promociji Hrvatske, mislim da nema niti jedne reklame koju možete platiti na takav način da nas se upravo na ovakav način kroz uspjehe naših sportašica i sportaša u svijetu svi prate. Možemo pogledati samo posljednje svjetsko prvenstvo u nogometu, sada ligu nacija. Hrvatska sa svim našim sportašicama i sportašima rade nevjerojatnu promidžbu upravo kroz sport zato je sada Vlada Republike Hrvatske nastoji dalje ulagati. Do sada je otprilike uloženo 25 milijuna eura vrijednosti uloženo u podržavanje velikih sportskih manifestacija i natjecanja, samo u ovoj godini oko 6 milijuna eura. Nastavit ćemo i dalje, zato smo i danas ovdje u ovoj prekrasnoj dvorani. – kazala je ministrica dr.sc. Brnjac.

Dolazak ministrice bio je na oduševljenje svih prisutnih u dvorani, prije samog odlaska popričala je najviše s aktualnom osvajačicom brončane medalje s posljednjeg SP-a u Dohi Barbarom Matić, izbornikom reprezentacije Vladimirom PRERADOVIĆEM i trenerima reprezentacije Draganom CRNOVOM i Mateom SEMIZOM. (ST)