Valbandon je danas bio poprište zabave, druženja i smijeha, a povod ovakvoj dobroj atmosferi bila je humanitarna memorijalna utrka u spomen na policijskog službenika Ivana Todorića. U sportskom duhu oko 300 sudionika humanitarne utrke i njihovih navijača prisjetilo se Ivana koji je bio djelatnik Policijske postaje Pula-Pola i koji je prije pet godina, 22. rujna, stradao u prometnoj nesreći prilikom dolaska na posao. Stradao je u policijskoj odori uz koju je odrastao kao dijete policijskog službenika, a koju je i sam s ponosom nosio.

Trkači su se natjecali u kategorijama građana i policije, a najviše njih odlučilo je iskušati svoje trkačke sposobnosti na dužoj stazi od 11.300 metara. Za one koji više vole kraće staze ili su jednostavno željeli prošetati, organizatori su pripremili i utrku dužine od 2.209 metara, koja se referirala na datum Ivanove pogibije.

Sudionici obje utrke krenuli su od bivšeg policijskog kampa u Valbandonu te su se spustili prema obali mora, odakle su šetnicom nastavili preko Hidrobaze. Sudionici rekreativne utrke vratili su se nazad istim putem, dok su sudionici glavne utrke nakon lučice nastavili cestom do tvrđave Punta Christo. Put ih je vodio kroz kamenolom, a potom u šumu sve do tvrđave Monto Grosso, uvale Zonka  i obalne bitnice Valmaggiore, nakon čega su se šumskim puteljcima vratili do lučice Štinjan i nazad cestom prema Puntiželi i kampu u Valbandonu.

Trkači su se natjecali u kategoriji građana i policije, a ciljnu ravninu prešla su 223 trkača, dok su se preostali odlučili rekreativno prošetati. Najbolji na kraćoj stazi u kategoriji građana bili su Luka Kljajić i Nina Lazarić, dok su u kategoriji policije slavili Renata Dobrec i Jurica Fapali. Na dužoj stazi u kategoriji građana najbolji rezultat ostvarili su Matija Lisec i Marina Juranić, dok su u kategoriji policije najbolji bili Nives Šimić i Marko Sambol. Nagrade najboljim trkačima uručili su Ivanov otac Zlatko Todorić, zamjenica predsjednika upravnog odbora Zaklade policijske solidarnosti Gordana Bušić - Vojnović, ispred Policijske uprave istarske načelnik Sektora za javni red i sigurnost Mladen Blašković, ujedno i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, zatim načelnik Policijske postaje Pula-Pola Vjekoslav Vukšić i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. 

''Čestitam svim trkačicama i trkačima koji ste se u ovako velikom broju prijavili na današnju utrku i na taj način odali počast našem Ivanu. Neka pobijede najbrži, ali od pobjede je važnije da svi pokažemo dobru volju da se zajedno radujemo i družimo i na kraju se bez zadrške veselimo tuđem uspjehu i čestitajmo najbržim od srca. Potrčite sretno i bez ozljeda'', rekao je Mladen Blašković neposredno pred početak utrke, dok je Zlatko Todorić zahvalio svim sudionicima na dolasku. Ovom humanitarnom utrkom do sada je prikupljeno oko 3.500 eura. Uplate i dalje stižu te će konačan iznos prikupljenih sredstava biti poznat sljedećeg tjedna.

Humanitarnu utrku 3. Memorijal Ivana Todorića organizirali su Policijska uprava istarska, Atletski savez Istre, Regionalni klub IPA Istra, Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra i Turistička zajednica grada Pule, povodom Dana policije i pete godišnjice smrti policijskog službenika Ivana Todorića, kako bi se obilježilo sjećanje na stradalog Ivana i promovirali zdravi stilovi života, odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti. Utrka je ujedno imala i humanitarni karakter, s obzirom da su organizatori sav novac od kotizacija donirali Zakladi policijske solidarnosti koja brine o policijskim službenicima u potrebi. Svoj doprinos organizaciji utrke dali su Hrvatsko društvo skladatelja (ZAMP), Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Klub brdskog biciklizma i ekstremnih sportova Adrenalina, Zbor atletskih sudaca Istre, BiteMe Nutrition, TZ Fažana, Jamnica, Ljekarna Vanja Lisjak, Istarski Vodovod, Spada souvenirs, OPG Kraljić, TK Imotski, Oio Vivo, BIPA i brojni volonteri bez kojih organizacija utrke ne bi bila moguća.

Trkači svoje rezultate mogu provjeriti na poveznici 3. Memorijal Ivana Todorića, a prvo troje plasiranih po kategorijama bili su:
 
Utrka 2.209 metara – građani muškarci
1. Luka Kljajić (AK Istra Pula)
2. Daniel Marinković (IND)
3. Christian Osterman (IND)

Utrka 2.209 metara – građani žene
1. Nina Lazarić (AK Istra Pula)
2. Nicol Percan (AK Istra Pula)
3. Andrea Stojšić (AK Istra Pula)

Utrka 2.209 metara – policija muškarci
1. Jurica Fapali (PU zagrebačka)
2. Emir Jakupović (PU istarska)
3. Ivan Abramović (PU istarska)

Utrka 2.209 metara – policija žene
1. Renata Dobrec (PU primorsko - goranska)
2. Ivana Vrekalić (PU istarska)
3. Suzana Sokač (PU istarska)

Utrka 11.300 metara – građani muškarci
1. Matija Lisec (SRK Running Fox)
2. Ivan Diklić (SRK Running Fox)
3. Edi Pašić (SRK Running Fox)

Utrka 11.300 metara – građani žene
1. Marina Juranić (AK Kvarner)
2. Sandra Martinović (Pazinski sprintići)
3. Maja Matijašić (Taekwondo klub Ozalj)

Utrka 11.300 metara – policija muškarci
1. Marko Sambol (PU vukovarsko - srijemska)
2. Franjo Ileković ( Ravnateljstvo policije)
3. Roman Maglić (PU karlovačka)

Utrka 11.300 metara – policija žene
1. Nives Šimić (PU zagrebačka)
2. Nataša Rogić (PU istarska)
3. Silvana Kljufas (PU brodsko - posavska)

- Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i pomogli radu Zaklade policijske solidarnosti te koji su svojim dolaskom odali počast Ivanu Todoriću - dobrom čovjeku, policajcu, prijatelju, bratu i sinu. Hvala vam!, poručili su organizatori