Protekle nedjelje u organizaciji Atletskog saveza Istre, održan je Pulski atletski miting, otvoreno prvenstvo Istre 2024. koje se održava u sklopu Kvarnerske lige kao 5. kolo.

Nastupilo je 313 atletičara i atletičarki, svih kategorija od mlađih kadeta i mlađih kadetkinja do seniorka i seniorki.

Nastupilo je ukupno 15 klubova, od istarskih AK Medulin, AK Maximvs Poreč, AK Istra Pula i AK Albona Labin, iz Primorsko goranske županije AK Kvarner Rijeka, AK Grobnik Čavle i AK Krk te još i AK Dinamo Zagreb i AK Sloboda Varaždin. Od Slovenskih klubova nastupili su AK Koper, AK Špela Grosuplje i AK Brežice te iz Srbije AK Park iz Kragujevca. Prema prijavama očekivalo se i predstavnike AK Sarajevo ali su nažalost u posljednji tren otkazali nastup.

Na natjecanju su nastupili i paraatletski klubovi osoba s invaliditetom AK Spektar Pula i Paraatletski klub Vinkovci.

Uspjeh klubova prema osvojenim medaljama:
AK Kvarner (CRO) 45
AK Medulin (CRO) 26
AK Špela Grosuplje (SLO) 19
AK Dinamo Zagreb (CRO) 8
AK Istra pula (CRO) 6
AK Albona Labin (CRO) 5
AK Maximvs Poreč (CRO) 5
AK Koper (SLO) 4
AK Park Kragujevac (SRB) 4
AK Grobnik Čavle (CRO) 3
AK Sloboda Varaždin (CRO) 3
AK Spektar Pula (CRO) 2
AK Brežice (SLO) 1
AK Paraatletski klub Vinkovci (CRO) 1
AK Krk (CRO) 0

Postignuto je puno odličnih rezultata, između ostalih, na 300m seniorke gdje je Veronika Drljačić s istrčanih 38,00 bila vrlo blizu državnog rekorda, svakako najbolja utrka dana je 100m seniorke i obračun Veronike Drljačić iz AK Dinamo s fantastičnih 12,06 te Nike Glojnarič iz AK Brežice s također fantastičnih 12,08.

Od Istarskih sprinterki, Antonia Peruško iz AK Medulin pobijedila je na 100m juniorke s novim osobnim rekordom 12,82 i tome dodala pobjedu na 300m juniorke s rezultatom 41,79 , a još bolji rezultat na 100m mlađe juniorke postigla je trenutno najbrža labinjonka iz AK Albona Labin, Agata Lupetin Miletić s rezultatom 12,56 ispred drugoplasirane Siene Bolković iz AK Medulin s rezultatom 12,76.

Posebno atraktivno bilo je u utrkama štafeta 4 x 200m gdje su se štafete AK Medulina i AK Albone uspjele izboriti za postolje te uzeti medalje u jakoj konkurenciji i brojnim štafetama AK Kvarnera iz Rijeke i AK Špela iz slovenskog Grosuplja.

U bacačkim disciplinama skupina bacača iz AK Medulin već je tradicionalno uzela prva mjesta u svojim disciplinama, Tijan Radešić u bacanju kugle za mlađe kadete, Argeo Percan u bacanju kugle za kadete, Matea Macuka u bacanju kugle za kadetkinje, Ivana Macuka u bacanju diska za kadetkinje, Kai Radolović u bacanju diska i kugle za mlađe juniore, Luka Jurić u bacanju diska i kugle za juniore.

Od porečkih Maximusa između ostalih istaknuli su se, u skoku u vis kadetkinje pobjedu je odnijela Francesca Bernobić  s preskočenih 159 cm, Luca Vinkerlić na 300m juniori i porečki dugoprugaš Neven Baranašić na 3000m juniori s uvijek atraktivnim finišem.

Neposredno prije službenog početka natjecanja, održane su utrke za najmlađe, Promocija 60m revijalna utrka za limače i limačice, gdje su se natjecali najmlađi predstavnici AK Medulina, AK Albone i slovenskog AK Špele a svi sudionici dobili su zaslužene medalje.

Rado viđen gost naših natjecanja je i osnivač Istarske atletike, Radovan Kirin koji je kao i uvijek u svom stilu podijelio par atletskih savjeta i pohvalio organizaciju natjecanja.

U sklopu natjecanja, Policijski službenici poslova prevencije Policijske uprave istarske su zainteresirane sudionike natjecanja upoznavali sa natječajima za zanimanje policajac: natječajem za upis 500 polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka i natječajem za upis 170 učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole „Josip Jović“. Tijekom selekcijskog postupka za prijem kandidati prolaze i testove fizičke spremnosti, gdje sportaši sa lakoćom savladavaju te testove, upravo iz razloga dugogodišnjeg bavljenja sportom.

Kako svaki sport promovira nenasilje i toleranciju, zainteresiranim mladim sportašima su kroz interaktivnu radionicu prikazivane poruke sa slučajevima nasilja, gdje su imali zadatak prepoznati o kojoj se vrsti nasilja radi i reći kako bi reagirali na različite oblike verbalnog, socijalnog, cyber i drugih oblika nasilja.

A kako bi shvatili kojim se rizicima izlažu prilikom konzumacije alkohola, natjecatelji su mogli doznati isprobavanjem tzv. „pijanih naočala“ i pokušavanjem izvođenja jednostavnih radnji poput trčanja ili otključavanja vrata osvijestiti koliko je alkohol distrakcijski faktor.

Odlična organizacija, lijepo vrijeme i fantastični rezultati obilježili su ovaj atletski miting koji polako iz godine u godinu sve više raste, SRC Veruda postaje pravi atletski centar, a vrijedi i napomenuti da su uz nastup na mitingu, klubovi Dinamo Zagreb, Brežice, Špela Grosuplje, Koper, Park Kragujevac ostali na pripremama u Puli, i time potvrdili da su u Puli sve bolji uvjeti za atletiku i da se uz pripreme može nastupiti i provjeriti formu na značajnom atletskom natjecanju. Po prvi puta ovaj miting ima i klasifikaciju Svjetske atletske organizacije, kategorije F, te su svi postignuti rezultati priznati za svjetsku rang listu.