Od 10. do 26. lipnja sportaši, treneri, komisije i stručnjaci opet su u Poreču! Judo Festival okupio je više od 1200 vrhunskih judaša i judašica, članove njihovih obitelji, znanstvenika, trenera, sudaca i delegata.

Na terasi hotela „Parentium“ u Poreču danas je održana konferencija za medije povodom devetog izdanja Judo Festivala, odnosno sedmog po redu koji se održava u Poreču. Na istoj su danas sudjelovali dr.sc. Sanda ČORAK - predsjednica Hrvatskog judo saveza, Loris PERŠURIĆ - gradonačelnik Grada Poreča, Damir MENDICA – član uprave Plava Laguna d.d., Nenad VELENIK - direktor Turističke zajednice grada Poreča.

Nakon Europskog prvenstva još jedan u nizu događaja koje organizira Hrvatski judo savez. Judo Festival u Poreču je izuzetno bitan projekt za Hrvatski judo savez, događanje je to koje privlači sve dobne kategorije iz cijelog svijeta.

- Pozdrav svima, krasno je opet biti u Poreču na Judo Festivalu. Kao savez godinama organiziramo različite evente, tako smo prije sedam godina smo krenuli i sa festivalom. To nam je naravno jedan od izuzetno važnih evenata. Zašto? Zbog toga što smo pokušali pokazati da judo nije samo sport koji je vezan uz natjecateljski judo već se njime bave djeca koji nisu natjecatelji, inkluzivni judo s posebnim potrebama, sport za roditelje koji bi željeli provesti više vremena s djecom. Dakle pokušali smo napraviti jedno druženje različitih generacija, a vezano naravno uz tatami. Tu nam je važno da svake godine pokušamo skupiti i znanstvenike koji se bave istraživanjem juda iz cijelog svijeta, zato da ti njihovi rezultati ne ostanu samo u knjigama i časopisima, već da to podjele s praksom u judu. Da naši treneri vide kako možda ti rezultati mogu pomoći našim natjecateljima, našim ekipama. Festival je jedan od jako važnih evenata i nadam se da ćemo ubuduće moći okupljati još veći generacijski broj i želju za različitim vrstama edukacije.

U Poreč dugi niz godina dolaze Olimpijski pobjednici, Svjetski i Europski prvaci u judu. Poreč se pokazao kao idealna destinacija za judaše i judašice. Ovo je iznimno bitan event i za Grad Poreč, fotografije, reportaže sportaša i razne vijesti iz Istre odlaze u cijeli svijet a s istim je zadovoljno i cijelo vodstvo Grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem.

„Prije svega dobro došli, dobro se vratili, sve vas lijepo pozdravljam u ime Grada Poreča. Poreč nastavlja s velikim događanjima, velikim sportskim manifestacijama. Ja mislim da ne prođe tjedan da nemamo nešto veliko, tako i ovaj Judo Festival. Opet s druge strane judo ima mjesto kod nas, gotovo 1200 ljudi oko svega toga, judašica, judaša, prijatelja i obitelji oko judo familije. Naravno da je to dobro za Poreč, da spojimo sport i produžimo turističku sezonu. Mi ćemo se definitivno potruditi biti dobri domaćini, a kada se netko vraća toliko godina zaredom onda je to nama potvrda da sve „štima“ u našem gradu. Zahvalio bi se Plavoj laguni, Turističkoj zajednici s kojima radimo ovaj event kao i druge što radimo i tako ćemo nastaviti i dalje. Želim judašima i judašicama puno sreće i lijep boravak u Poreču!“ – kazao je gradonačelnik Peršurić.

Plava Laguna i Hrvatski judo savez dugi niz godina uspješno surađuju u organizaciji velikih događanja. Više o cijelom projektu rekao je Damir Mendica, član uprave Plava Laguna d.d.

- Pozdrav svima u ime Plave Lagune i želim vam toplu dobrodošlicu u Zelena Resort! Čast nam je i zadovoljstvo ponovno ugostiti europsku i svjetsku judo elitu. Ponosni smo što nam se judo festival vraća iz godine u godinu te što su naš smještaj, usluga i osjećaj dobrodošlice razlog vašeg povratka. Plava Laguna prošle je godine predstavila novi brend, Plava Laguna Sport, kojim nastojimo dodatno unaprijediti uvjete za sportaše, sportsku infrastrukturu te jačati postojeća partnerstva. Vjerujemo da je sport ključan za produljenje turističke sezone i motivacija za dolazak gostiju. Stoga smo iznimno sretni što ste ponovno s nama.

„Želim vam da se kod nas osjećate što bolje, postignete mnoge sportske uspjehe, stvorite lijepe uspomene i da nam se ponovno vratite u naše destinacije. Hvala vam i uživajte u boravku!“ – dodao je za kraj Mendica.

Judaši i judašice obaraju broj noćenja iz godine u godinu. Sportski turizam u Poreču pokazao se kao jednom od krilatica koji promoviraju grad te svake godine privlači sve više sportaša, turista, obitelji kao idealnom destinacijom za aktivan odmor.

„Srdačan pozdrav u ime Turističke zajednice. Moram spomenuti da imamo dva velika prijatelja Poreča, Sandu Čorak i Hrvoja Lindija, kojima uvijek najprije zahvalim to što su prepoznali Poreč. Što su bili s nama u teškim vremenima, a lako je biti kapetan kada je bonaca na moru. Mislim da je naša destinacija rasla kroz judo i kroz realizaciju turističkih noćenja. Marketinški nekako smo prepoznati kao potencijal i drago mi je što je toliko puno judaša i judašica odabralo Poreč za svoje pripreme. Međutim moram spomenuti da tu govorimo o noćenjima, ali ovo je stvarno festival sporta, događaju se velike stvari unutar juda, radionice, konferencije. Nedavno sam sudjelovao i na konferenciji u Zagrebu, „Djeca u sportu – prvaci u životu“, gdje je bilo riječi o mladim sportašima koji upražnjavaju svoje slobodno vrijeme. Bio sam ugodno iznenađen tematikom i siguran sam da je niti u Poreču neće manjkati. Želim svim judašicama i judašima ugodan boravak na našoj destinaciji!“ – kazao je Velenik.

Podsjećamo Poreč od 10.-26. lipnja okuplja preko 1200 judaša i judašica, a među njima su olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci.

- Još jednom ugošćujemo najbolje judaše i judašice svijeta, ali i znanstvenike, trenere, suce, kao i cijele judo obitelji. Zato sam ponosna da su Poreč i Hrvatska domaćini Judo Festivala, kao jednog od najljepših sportskih događanja – rekla je dr.sc. Sanda ČORAK, predsjednica Hrvatskog judo saveza. (iPress)