Nakon pucanja brana u velikom nevremenu koje je zahvatilo Libiju otprilike četvrtina grada Derne na istoku zemlje izbrisana je s lica zemlje, objavila je u utorak regionalna administracija, a Crveni križ je priopćio kako se strahuje da je u poplavama širom zemlje nestalo oko 10.000 ljudi.

Najmanje 1000 tijela već je izvučeno samo u Derni. Lokalni dužnosnici strahuju da bi broj mrtvih mogao biti puno veći nakon što je oluja Daniel prešla Sredozemljem i pogodila zemlju čije su gospodarstvo, infrastruktura i standard u katastrofalnom stanju nakon više od desetljeća sukoba.

Novinar Reutersa je, na putu prema Derni, obalnom gradu s oko 125.000 stanovnika, uz rub ceste vidio prevrnuta vozila, srušena stabla i napuštene, poplavljene kuće.

"Vratio sam se iz Derne.... ondje je katastrofa. Posvuda su tijela.... u moru, pod zgradama, u dolinama....", Reutersu je telefonom rekao i Hichem Abu Chkiouat, ministar civilnog zrakoplovstva i član odbora za hitna stanja u upravi koja kontrolira istok zemlje.

"U Derni je pronađeno više od 1000 tijela. Ne pretjerujem kad kažem da je nestalo 25 posto grada.... brojne zgrade su se jednostavno srušile", kazao je.

Ministar je kasnije za Al Jazeeru rekao kako očekuje da će ukupan broj mrtvih u cijeloj zemlji na kraju dosegnuti i više od 2500, jer neprestano stižu nove brojke o nestalima, a one rastu.

"Iz vlastitih neovisnih izvora možemo potvrditi da je broj nestalih zasad oko 10.000", rekao je putem video veze iz Tunisa novinarima u Ženevi Tamer Ramadan, voditelj izaslanstva Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). 

U jednom od videosnimaka objavljenom na Facebooku, koji Reuters nije mogao potvrditi iz neovisnih izvora, vide se tijela prekrivena dekama na pločnicima Derne. Prema gradu kreću brojni konvoji s humanitarnom pomoći.

Libija je politički podijeljena između istoka i zapada, a javne službe raspale su se godine 2011. kada je NATO podupro pobunjeničke grupe u borbi protiv Moamera el-Gadafija, nakon čega su uslijedile godine sukoba.

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontrolira istočna područja zemlje, ali je zrakoplovom poslala pomoć Derni, potvrdio je Reutersov novinar koji je bio u avionu.

Pomoć su obećale i druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države.

Tisuće poginule u oluji u Libiji, gradovi posve uništeni

Snažna oluja koja je pogodila istočnu Libiju možda je odnijela tisuće ljudskih života, rekao je u ponedjeljak visoki libijski dužnosnik. Strahuje se da bi broj mrtvih mogao prijeći uskoro i 10.000 ljudi.

Imenovani premijer i ministar financija jedne od suparničkih vlada u Libiji, Osama Hamad, rekao je da je možda poginulo više od 2000 ljudi, u izjavi za televizijsku postajuAl-Masar.

Dodao je da su neki gradovi posve uništeni.

No vojni dužnosnik u najteže pogođenoj regiji rekao je da je broj mrtvih daleko veći i upozorio da se nekoliko tisuća ljudi smatra nestalima.

Glasnogovornik Libijske nacionalne vojske (LNA), general bojnik Ahmed al-Mismari, rekao je da je samo u istočnom gradu Derni poginulo oko 2000 ljudi. Nestalima se smatra između 5000 i 6000 ljudi, rekao je na konferenciji za novinare.

Broj mrtvih vjerojatno će biti i veći, po medicinskim izvorima u Derni.

Dvije brane u gradu urušile su se, objavilo je gradsko vijeće na Facebooku.

Oluja Daniel pogodila je Libiju u nedjelju, uglavnom istok zemlje. Službenih podataka o žrtvama još nema.

U Libiji se za vlast bore dvije vlade. Jedna u Tripoliju, na zapadu, predvođena Abdul-Hamidom Dbeibehom, i druga na istoku koju podržava Halifa Haftar. (Hina)