Na Gregovici se gradi već peti (ovisi kako gledamo na "City mall cjelinu") po redu trgovački centar po poznatom „modus operandi” naše gradske uprave koja planira grad prema željama investitora, a ne prema stvarnim potrebama građana! Prenosimo vam mišljenje jednog od mještana Gregovice ( a to mišljenje i Zelena Istra u potpunosti dijeli):

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Znate li, vidite li što se trenutno događa na Gregovici prekoputa Interspara i McDonaldsa!? Stanovnici naselja (koje ima i kojemu gravitira oko 15 tisuća stanovnika), a nemamo ni škole ni vrtića tek jedan dječji parkić..., bespomoćno gledamo kako ruše stabla, stare vrtove prekopavaju, bageri rasturaju sve živo i, valjda, niče n-ti tzv. prodajni centar, tu gdje već imamo drugi Lidl, drugi Jysk, n-te Plodine, samo benzinske oko nas i tzv. rotori (nekad su ih zvali kružni tokovi)!?!

I to je sve što ova i ovakva negrađanska, neljudska i protupulska, posve ruralna (seljačka reći bila bi uvreda za časne seljake) gradska vlast zna i čini u gradu koji su ionako već uništili. Svojim građanima čine život nemogućim! Kupljeno novinarstvo šuti i bavi se ne znamo čime. Čovjek se nema komu obratiti."

Zelena Istra je za ovu zonu urgirala više puta u prošlosti apelirajući da prostor ostane zelena površina za urbane vrtove. Još jednom se pokazalo da bi građani trebali biti aktivnije uključeni i bolje informirani o javnim raspravama o prostornim planovima kao što je Generalni urbanistički plan Grada Pule kojim se ta zona prenamijenila u „stambeno-poslovno-javnu i društvenu namjenu” (M)”

Pitanje je i kakve posljedice na okoliš imaju sve novo asfaltirane površine brojnih parkinga uz prodajne centre na Gregovici – tisuće kvadrata asfalta! Kakav je utjecaj na zdravlje i kvalitetu života građana koji žive u blizini? Kakav je utjecaj na životinjska i biljna staništa? Primjerice udolina na Gregovici ima ornitološki značaj te je ona stalno stanište i gnjezdište velikog broja ptica. Među pticama koje mještani ovdje često viđaju nalaze se pastirica, kraljić, češljugar, crnokapa grmušica, crvendać, više podvrsta sjenica i mnoge druge sve redom zakonom zaštićene ptice.

Ta betonizacija se događa baš sada, u jeku pandemije i sve veće prijetnje klimatskih promjena, kada nam je izuzetno važno da sačuvamo sve zelene resurse koje imamo. Naime, neprekriveno tlo i vegetacija imaju ključnu ulogu u prilagodbi klimatskim promjenama: sposobnost apsorpcije velikih količina padalina kojih će u ekstremnim vremenskim uvjetima biti više te smanjivanje temperature zraka koje će u ljetnim mjesecima sve više rasti, da nabrojimo samo neke.

Tlo je i resurs neophodan za uzgoj hrane, a upravo smo u vrijeme izolacije zbog pandemije postali svjesni koliko nam je lokalno uzgojena i dostupna hrana važna. Upravo su na području Gregovice uništava dio urbanih vrtova koje su građani godinama obrađivali.

Dodamo li da ni novoizgrađene stambene zone u blizini nemaju ni trunke zelenih površina – možemo se slobodno složiti da se Pula samo na papiru deklarira kao „zeleni, pametni grad”. Možemo li pametnije, zelenije, odgovornije upravljati našim prostornim resursima?, pita se građanin s Gregovice. (iPress)