Mještani općine Medulin, nažalost, nisu morali dugo čekati da Kaštijun opet zasmrdi. Ovog puta žrtve smo, izgleda, pečata i birokracije, kako bi se to dalo isčitati iz nemuštog priopćenja predstavnika Kaštijuna, a koje su prezentirali novom gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću, koji se i osobno, hvale vrijedno, na početku svog mandata želio uvjeriti u problematiku Kaštijuna i njegovog ponovnog smrada, odnosno kako je to donedavno tepao, smijući nam se u brk, bivši direktor Darko Višnjić – "mirisa s Kaštijuna", pišu u novom priopćenju iz Inicijative 'Čist zrak, duga ljubav'.

Radovi na otplinjavanju plohe, tj. kopanje kanala po starom otpadu, simbolički su opet odškrinuli vrata pandorine kutije zvane ŽCGO Kaštijun

- Novi smrad potaknuo je i žurni sastanak užeg članstva inicijative "Čist zrak, duga ljubav" jer, na žalost, i ovog ljeta svjedočimo istim problemima s Kaštijunom. Radovi na otplinjavanju plohe, tj. kopanje kanala po starom otpadu, kao da su simbolički opet odškrinuli vrata pandorine kutije zvane ŽCGO Kaštijun. Radovi ovakvog tipa, gdje se raskopava već odložen otpad i to u vrijeme ljetnih mjeseci, nisu mogli biti lošije planirani! Je li stvarno bilo nužno ove radove izvoditi baš sada? Može li se s njima pričekati do hladnijih dana? Pa, moglo se, da je pečat stigao ranije, da je upravu Kaštijuna bilo briga, za nas mještane i susjede Kaštijuna, na koncu, da je netko tamo radio svoj obilato plaćen posao kako spada.

U dnevnim novinama smo tako prije par dana imali prilike pročitati kako su oni iz Kaštijuna novom gradonačelniku Pule kazali da je razlog ovih zakašnjelih radova te posljedično i smrada - "nažalost, vrijeme izvođenja radova koje se poklopilo s dolaskom toplih dana, što dodatno utječe na širenje neugodnih mirisa s tijela odlagališta. Vrijeme izvođenja radova ovisilo je o dinamici provedbe javnih natječaja za nabavku materijala, odabir izvođača radova te odabir nadzornika radova kao i tehnološki uvjet vezan uz potrebnu visinu odloženog otpada."

Pa dobro, zar vrijeme tih radova nije moglo ovisiti i o – nama mještanima? O našim turistima? O našoj nemogućnosti da zbog, očito loše tempiranih "javnih natječaja" možemo konačno sjediti doma na našim terasama?

Dakle, loše planiranje (ako ga je uopće i bilo, imamo si pravo za dati tako misliti) zanemarilo je vrijeme potrebno da se ispečatiraju razni papiri potrebni za radove, pa eto, tako nam se "desio" i smrad, stoga nije nam kriv Kaštijun nego – pečat?! Ali, ljudi dragi, mještani općine Medulin, budimo ipak zadovoljni, jer je već prethodno prije početka samih radova to, odnosno smrad, bilo nagovješteno priopćenjem s Kaštijuna (kome?), a sada je o tome informiran i gradonačelnik Pule.

A mi mještani, direktni susjedi monstrumu Kaštijunu, po starom dobrom običaju smo zadnja rupa na svirali.

Pa, eto, "dragi naši susjedi" Kaštijunci, mještani općine Medulin nemaju više strpljenja ni razumijevanja, a pogotovo ne za ovako nelogične poteze, uz ovako nemušta obrazloženja s Kaštijuna. Naime, ispada da smo sada žrtve – pečata, a ne nesposobne uprave i promašenog projekta.

Nedavni lokalni izbori promijenili su strateške položaje učesnika po pitanju Kaštijuna. No, dolaze li nam zaista neka nova vremena čišćeg zraka i novi načini promišljanja i riješavanja problema Kaštijuna tek ostaje za vidjeti. Dojučerašnja oporba sada ima povijesnu priliku pokazati da je ono što su predlagali zbilja provedivo i moguće te da su zaista različiti od njihovih prethodnika. Grad Pula, kao većinski vlasnik tvornice smeća Kaštijun sada ima priliku konačno i konkretno promijeniti stvari. Gospodo političari, profesore, da vas vidimo! Udica je bačena, hoćete li zagrist taj smrdljivi problem Kaštijuna, ili politički i diplomatski pomesti smeće pod (naš) tepih, kao i svih ovih godina?

Politika nas međutim ne bi trebala zanimati. Od samog osnutka naša je Inicijativa imala apolitični predznak iako objedinjuje mještane različitih političkih opcija. Naš je isključivi predznak ljudskost i pravo svakog čovjeka na čist zrak i zdrav život, što je nama u okolici Kaštijuna i dalje uskraćeno.

Međutim, iako se ne želimo baviti politikom, politika se bavi nama. Neugodno nas je iznenadilo obraćanje javnosti petorice gradonačelnika. Kao pridjev koji opisuje projekt Kaštijuna odabran je, i to u superlativu izraz „najsofisticiraniji“.

Odakle vam hrabrosti, gospodo gradonačelnici IDS-a, reći za projekt Kaštijuna da je sofisticiran?!?

Odakle vam hrabrosti, gospodo gradonačelnici, reći za projekt koji je čista prevara, koji u praksi nema ama baš nikakve poveznice sa onim što piše u pratećim dokumentima poput studije utjecaja na okoliš, koji nema niti deklarirani kapacitet, koji se nalazi na, po svim parametrima, promašenoj lokaciji, koji nema kamo plasirati svoj krajnji proizvod i da ne nabrajamo dalje (a mogli bismo do sutra) - da je sofisticiran?!?

Da li je vama jasno koja je to uvreda nama, stanovnicima okolice Kaštijuna? Govorite o optimizaciji nečega što je trebalo biti optimizirano još na samom početku rada. Da li se vama čini da smo mi pokusni kunići za optmiziranje vaših „sofisticiranih projekata“? Udrite se u dušu, poklopite ušima, javno ispričajte stanovnicima južne Istre što trpe smrad vašeg smeća i prioritetno riješite problem prekomjerne količine organskog otpada koji šaljete iz vaših gradova.

Na koncu, zdravorazumski se nameće pitanje, ako je i lokalna samouprava svim izvođačima privremeno zabranila izvođenje radova tijekom turističke sezone, šta je uobičajena praksa već niz godina, vjerojatno iz razloga da turisti nesmetano uživaju i time nam napune prazne džepove i sve praznije proračune, ne odnosi li se ta ideja mirnog ljetovanja i na Kaštijun, ili je toj "svetoj kravi" dopušteno ama baš sve? I to zbog – pečata.

Slušate li ili čitate vi sada ovo naše priopćenje, upravo Kaštijuna? Pa ako da, eto da i mi vama priopćimo – puna nam vas je kapa!

Ili se sredite, ili zaprite butigu! Ili ćemo vas mi zapriti, kako-tako. Točka. Fine. End. (Inicijativa "Čist zrak, duga ljubav")