U Opatiji održano je jubilarno 60. županijsko natjecanje učenika i studenata glazbe u disciplini glasovirski duo, glasovir za 6 i više ruku, dua, tria, komorni sastavi (6-9 članova) od 3. do 6. studenog 2022. godine. Potporu organizaciji HDGPP-a dala je Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ocjenjivački sud (za kategorije: dua, tria, komorni sastavi od 6 do 9 članova) činili su istaknuti pedagozi: predsjednik Branko Mihanović te članovi Renata Penezić, Krešimir Bedek, Nenad Merle, i Dario Teskera.

Na natjecanje u navedenim disciplinama prijavilo se 105 sastava iz osnovnih, srednjih glazbenih škola te Akademije iz cijele Hrvatske. 

Umjetničku školu Poreč predstavljali su učenici komorne glazbe iz klase učiteljice savjetnice Samante Stell: Eva Palman, flauta, 5.r., Vito Ćosić, klavir, 4.r., Chiara Petretti, flauta, 6.r. i Naja Jugovac, gitara, 6.r. Učenici su se natjecali u I. kategoriji (osnovna škola) – sastav: DUA. Sveukupno se u toj kategoriji natjecalo 14 sastava iz cijele Hrvatske.

Ocjenjivački sud imao je zahtjevan zadatak ocijeniti učenike u svakoj pojedinačnoj disciplini. Ocjenjivanje natjecatelja temeljilo se na vrednovanju sljedećih elemenata: tehničke vještine, kvalitete zvuka, fraziranja, poštivanja stilskih obilježja i muzikalnosti, umjetničkog dojma cjelokupne izvedbe.

U I. kategoriji DUA (osnovne škole): svojim su uspješnim nastupom natjecatelji osvojili:

  • • Duo: Chiara Petretti, flauta i Naja Jugovac, gitara - II. nagradu s ukupno 88 bodova
  • • Duo: Eva Palman, flauta i Vito Ćosić, klavir - II. nagradu s ukupno 87.50 bodova.

Uspjeh svih učenika i učiteljice savjetnice Samante Stell veliko su priznanje i poticaj za daljnji rad i napredak. Izuzetno smo ponosni na sudjelovanje i postignute rezultate učenika Umjetničke škole Poreč, sve nagrade koje su postigli učenici: Eva Palman, Vito Ćosić, Chiara Petretti i Naja Jugovac. Oni su višestruko nagrađivani učenici koji svojom marljivošću motiviraju i druge učenike na veći trud i ljubav prema glazbi.

Impresivno je da je njihova profesorica Samanta Stell, koja je promovirana u zvanje profesorice savjetnice na temelju svog rada te već dugi niz godina sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima sa svojim učenicima i osvaja najviše nagrade. Učiteljica Samanta izuzetna je glazbenica i pedagoginja koja živi za flautu, glazbu, voli djecu, svoj posao i godinama predano radi i nesebično prenaša svoje znanje i ljubav ovoj darovitoj, ali prije svega radišnoj djeci.

Naravno, ovakvi rezultati ne bi bili mogući da nema velike podrške i predivne suradnje roditelja i učitelja i ravnatelja osnovnih škola. I zato od srca svima hvala i čestitke! Samo naprijed, ponosni smo i sretni na sve Vas, poručuje ravnateljica Sanjica Sara Radetić, mag.mus.