Peto međunarodno harmonikaško natjecanje Accordéons-nous.org održavalo se od 19. do 23. travnja 2023. godine u Monsu (Belgija). Na natjecanju je ocijenjivao stručni žiri koji se sastojao od renomiranih glazbenika i pedagoga iz cijelog svijeta: Michel Stockhem (predsjednik, Belgija), Elsbeth Moser (Švicarska), Vladimir Blagojević (Srbija), Geir Draugsvoll (Norveška), Ana Šterpin Zagoranski (Hrvatska), Angelo Pignatelli (Italija), Wieslaw Ochwat (Poljska), Philippe Thuriot (Belgija), Jacques Mornet (Francuska), Galymzhan Narymbetov (Kazahstan), Raimondas Sviackevicius (Litva), Yves Moulin (Švicarska), Steve Normandin (Kanada), Alessandro Gaudio i Salvatore Pace (Italija).

Ponosni smo da je među poznatim svjetskim harmonikaškim pedagozima i izvođačima pozvana i učiteljica naše škole, Ana Šterpin Zagoranski kako bi sudjelovala u žiriju ovog važnog svjetskog natjecanja. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz cijelog svijeta i natjecanje je bilo podijeljeno u više kategorija prema dobi učenika.

Kvintet harmonika, u sastavu učenika: Lucia Janko, Leona Janko, David Pršurić, Erik Petrović i Arian Matić svojim su nastupom osvojili 4. mjesto u C kategoriji komornih sastava bez dobnog ograničenja. Ponosni smo na naše učenike koji su nastupali u sklopu kvinteta na tako snažnom i zahtjevnom međunarodnom natjecanju i svojim nastupom pokazali koliko su porečki harmonikaši marljivi i talentirani.

Učenica 4. razreda harmonike, Lucia Janko natjecala se također i u solo izvedbi te svojim nastupom osvojila 4. mjesto u kategoriji učenika od 10 do 15 godina starosti. Učenica Lucia Janko višestruko je nagrađivana te redovito nastupa na koncertima u organizaciji škole solo izvedbama i u komornim sastavima te oduševljava publiku svojom muzikalnošću i napretkom.

Učenike je za natjecanje pripremila učiteljica savjetnica Ana Šterpin Zagoranski. Učiteljica savjetnica Ana već dugi niz godina priprema učenike za međunarodna natjecanja, održava predavanja i vodi stručne skupove harmonikaša te smo izuzetno ponosni da naši učenici imaju priliku učiti od prepoznate i kvalitetne učiteljice Ane.