Općine i gradovi u ovoj, iznimno složenoj situaciji, moraju organizirati život svojih zajednica u potpuno novim uvjetima epidemije, ugroza za zdravlje ali i za egzistenciju svojih građana. 

Načelnik Općine Žminj Željko Plavčić pojasnio je što su u ovim prvim danima krize poduzeli te kako njegovi sumještani proživljavaju ove dane te što se poduzima da se prebrode krizni dani. 

- Općina Žminj prva je JLS u Istarskoj županiji koja je uvela ograničenje rada sa strankama kao i prelazak na online komunikaciju s našim građanima. Dakako da smo našim starijim mještanima pustili mogućnost rješavanja svih zahtjeva telefonskim putem, no oni mlađi svakako više koriste online jer uviđaju brzinu i efikasnost te jednostavnost i dostupnost.

Neovisno o činjenici što je JUO Općine Žminj u pogonu s trećinom ljudi radi prevencije i očuvanja zdravlja svih djelatnika, ali i njihovih obitelji, mještani ne trpe posljedice.

Pravovremenom reakcijom i preventivom uspostavljen je stožer te su volonterske udruge, DVD, škola i ostale institucije uključujući i CK Rovinj i Pazin zajedno s vlastitim pogonom Općine Žminj na punom raspolaganju sumještanima.

Stanovnici Općine Žminj vrlo su ozbiljno i savjesno primjenili nova pravila ponašanja te se pridržavaju istih na što sam im neizmjerno zahvala te ne mogu opisati količinu ponosa na svoje sumještane.

Disciplina, rad i predanost kvalitete su koje su stanovnike Općine Žminj krasile i koje ih krase u svakoj situaciji što su i preduvjeti za zajednički preprodimo ovu pandemiju iz koje vjerujem da ćemo izaći još jači i snažniji.

Imate li procjenu koliki bi broj vaših građana mogao biti egzistencijalno ugrožen ukoliko kriza potraje nekoliko mjeseci i ugrozi i glavnu turističku sezonu?

Stanovnici Općine Žminj u manjoj mjeri egzistiraju i ovise o turizmu i turističkim djelatnostima, no svakako će udarac na tu granu utjecati i na druge grane gospodarstva što bi moglo utjecati smanjenom aktivnošću, no vjerujemo kako ipak do toga neće doći. Poduzetnici Općine Žminj i naši radnosposobni mještani prebrodili su mnoge krize i situacije tako da vjerujem da je ovo samo manji izazov za njih, no neovisno o tome imaju punu podrško Općine kao i načelnika u svakom pogledu.

Planiranim aktivnostima koje ćemo predstaviti Općinskom vijeću 31.03. na sjednici vjerujem kako ćemo usvojiti konkretne mjere pomoći našim gospodarstvenicima koje neće biti samo "kozmetičke" prirode, već ono što im mi kao JLS možemo pomoći i osloboditi ih obveze radi mirovanja ukoliko je isto postojalo.

Što općine i gradovi mogu napraviti da im olakšaju tu situaciju, hoćete li pojačati pritisak na Vladu u cilju otpisa poreza, doprinosa, turističkih pristojbi...?

Pritiskom na bilo koju instituciju tako i Vladu RH nećemo dugoročno postići ništa. Svakako da ćemo konkretne prijedloge poslati na resorna ministarstva. Ukoliko se u ovoj situaciji ne osvjesti potreba za provođenjem toliko spominjanih strukturnih reformi koje su do sada doista bile samo "kozmetika".

Ukoliko Vlada RH doista uvidi hitnost i nophodnost uvođenja novih modela parafiskalnih i fiskalnih rasterećenja mišljenja smo da će situacija biti u mnogočemu olakšana, a poduzetnici konkurentniji.

U svom djelokrugu ovlasti s predloženih 11 mjera mišljenja sam kako ćemo doista pomoći našim mještanima da pravično i pravedno premoste trenutačnu neaktivnost.

Mjere ne uključuju odgodu, već otpis potraživanja u slučaju da je subjekt bilježio gospodarsku neaktivnost.

Također, još jačim snagama borit ćemo se za povlačenje nepovratnih sredstava za kapitalne infrastrukturne projekte te maksimalno poticati domaće izvođače da se orjentiraju svoju aktivnost na domaćem terenu, a proizvođače na izvoz dobara, proizvoda i usluga, rekao je Plavčić. I sretno, mirno i čuvajte sebe i svoje bližnje!, poručio je. (iPress)