U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Potvrđeno je ukupno 2244 osoba zaraženih koronavirusom, a već treći dan zaredom nemamo novooboljelih osoba.

Na bolničkom liječenju je 38 osoba, od toga ih je na respiratoru šest.

Ozdravila je još jedna osoba u 24 sata, te je ukupan broj ozdravljenih 2047.

Testirano je ukupno 64.266 uzoraka, 584 u posljednja 24 sata.

Ukupan broj umrlih je i dalje 101.

Nacionalni stožer CZ je također donio odluke kojima se ukida zabrana javnih događanja i okupljanja s više od 40 ljudi, pa će se od danas broj ljudi koji mogu biti prisutni na pojedinim javnim događanjima i okupljanjima određivati prema preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Sportska natjecanja moći će se održavati bez prisustva gledatelja, od 30. svibnja na otvorenom i od 13. lipnja u zatvorenim objektima. 

Od petka, 29. svibnja, ukida se ograničenje da posljednjem ispraćaju mogu prisustvovati samo članovi obitelji i predstavnik vjerske zajednice. Ukida se i zabrana objave mjesta i vremena posljednjeg ispraćaja.

Također od 29. svibnja svečanostima sklapanja braka i životnog partnerstva mogu prisustvovati i druge osobe, a ne samo obitelj i svjedoci te se ukida zabrana održavanja svadbenih svečanosti.

Stožer Civilne zaštite odobrio početak održavanja sportskih natjecanja

Stožer Civilne zaštite odobrio je početak održavanja sportskih natjecanja, pa više nema nikakvih prepreka za nastavak nogometnih natjecanja u Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio odluku da se od 30. svibnja mogu nastaviti sportska natjecanja na otvorenom, a od 12. lipnja u zatvorenim prostorima.

Sva sportska natjecanja održavat će se bez prisustva gledatelja.

Odlukom Stožera civilne zaštite omogućena je provedba prijašnjih odluka Izvršnog odbora HNS-a na temu nastavka nogometnih natjecanja u Hrvatskoj.

Sukladno odlukama Izvršnog odbora, nogometna sezona u Hrvatskoj nastavit će se utakmicama polufinala Hrvatskog kupa 30. i 31. svibnja, dok će Hrvatski Telekom Prva Liga ponovo započeti 5. lipnja. Izvršni odbor također je odlučio kako će se natjecanje 1. HNLŽ u natjecateljskoj godini 2019./20. nastaviti 14. lipnja 2020., a iza 13. lipnja nastavit će se i 1. HMNL.

U petak 30. svibnja u Koprivnici će snage odmjeriti Slaven Belupo i Lokomotiva, a dan kasnije u drugom polufinalnom paru Kupa igrat će Rijeka i Osijek.

Momčad iz Koprivnice će sedmi put u svojoj povijesti igrati u polufinalu Kupa, a do sada se dva puta probila do finala. No, oba finala je izgubila i to oba puta od Dinama (2007, 2016).

Lokomotiva će u svom trećem polufinalu loviti svoje drugo finale. U svom prvom finalu 'lokosi' su 2013. izgubili od Hajduka.

Rijeka je do sada 12 puta igrala u polufinalu Kupa i šest puta stigla do finala, pri čemu je puta osvojila "Rabuzinovo sunce".

Osijek se deseti put probio do polufinala. Do sada je dva stigao do finala, a jednom je osvojio Kup, 1999.

(iPress/H)