Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u petak kako će i osobe zaražene koronavirusom, uz pomoć druge, osobe od povjerenja, moći glasovati na izborima u nedjelju, 5. srpnja.

„Svi kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom glasovat će uz pomoć druge, osobe od povjerenja, koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić“, rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski na konferenciji za novinare nakon što je Ustavni sud RH poručio da je DIP i zaraženima dužan osigurati ostvarivanje izbornog prava.

Hojski je objasnio kako će na poziv zaraženog birački odbor doći pred njegov stan ili kuću, no neće imati neposredan kontakt ni sa zaraženim biračem, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

„Odbor će cijelu radnju obavljati s osobom od povjerenja zaraženog, ta će osoba uzeti glasački listić, po nalogu zaraženoga zaokružiti listu i kandidata kojeg želi, listić staviti u omotnicu i sve vratiti biračkom odboru ispred stana“, objasnio je.

Bezkontaktno glasovanje

"Zaražena osoba ne može i ne smije doći u izravan kontakt, ni sa članom biračkog odbora, ni sa glasačkim listićem, ni sa bilo kojim biračkim materijalom i toga ćemo se strogo pridržavati“, naglasila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Osoba od povjerenja, u pravilu je, član kućanstva zaražene osobe.

Lovrin tumači kako se rješenjem o osobi od povjerenja ne radi o improvizaciji.

"Zakon kaže da nepismene i osobe koje imaju neku tjelesnu manu mogu glasovati uz pomoć druge osobe, što znači da će one izraziti svoju želju za koga žele glasovati, a sam fizički čin zaokruživanja umjesto njih će obaviti druga, osoba od povjerenja“, kaže Lovrin.

Dodaje da je DIP to „ekstenzivno tumačio“, a da mu je uporište za to bila odluka odnosno upozorenje Ustavnog suda.

Samo odluku Suda nije željela komentirati. „Nije na nama da komentiramo je li odluka dobra ili loša, na DIP-u je da postupamo po upozorenju Suda, a mislim da smo našli pravu mjeru“, izjavila je.

Hojski otkriva da je DIP imao nekoliko scenarija, drži da je spomenuti najbolji za realizaciju odluke Ustavnog suda. „Članovi biračkog odbora neće doći u kontakt sa zaraženom osobom, sve će se raditi preko osobe od povjerenja“, kazao je.

Upitan hoće li osobe od povjerenja nakon svega morati u samoizolaciju, naglasio je kako je predviđeno da ni one ne bi smjele doći u izravan kontakt sa zaraženom osobom. „Sve bi trebale odraditi na određenoj distanci da čuju što zaraženi želi i da to fizički obave umjesto njega“, rekla je Lovrin.

Predstavnici DIP-a izvijestili su da se od četiri tisuće osoba u samoizolaciji njih 476 prijavilo za glasovanje, istaknuli su kako su birački odbori popunjeni, odnosno imaju dovoljno ljudi.

Potvrdili su i kako je HZJZ ublažio mjere za glasovanje u domovima za starije i nemoćne, pa će članovi biračkog odbora moći doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, sa posebnom zaštitnom opremom ući u dom, mi smo uputu izmijenili prema domovima.

Ustavni sud: DIP i zaraženima dužan osigurati ostvarivanje izbornog prava

Ustavni sud u petak je zaključio da nije neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju zaraženi koronavrusom, ali da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) svim državljanima dužno osigurati pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava.

"Na temelju članka 16. Ustava Republike Hrvatske nije ustavnopravno neprihvatljivo isključiti mogućnost da na biračka mjesta pristupaju osobno građani kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji, kao što je to slučaj s građanima koji se zbog sumnje na neku zaraznu bolest nalaze u samoizolaciji.

Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", priopćio je Ustavni sud.

Zaključuju da je DIP, stoga, u svojim uputama i/ili preporukama za provedbu izbora za zastupnike u Hrvatski sabor dužno osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim hrvatskim državljanima kojima to pravo pripada, "uključujući i onim građanima koji to zatraže, a dijagnosticirana im je zaraza SARS-CoV-2 (COVID 19) ili bilo koja druga zarazna bolest te se nalaze u izolaciji".

"Navedeno je Državno izborno povjerenstvo dužno osigurati bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu", stoji u priopćenju Ustavnog suda koje potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

(Hina)