Da je živ moj otac Mate danas bi proslavio 100 rođendan, no, danas ga se sjećamo mi i njemu posvećujemo ovu večer tradicije, umjetnosti i vrhunske gastronomije, rekla je njegova kćer Aleksandra Vekić u Zambratiji, u Uljari Mate, gdje su njihovi prijatelji i suradnici odali počast osnivaču i vizionaru Mati Vekiću. Zasigurno bi bio ponosan jer je već treću godinu zaredom ulje iz njihovih maslinika s 28 tisuća stabala na 70 hektara među nekoliko ulja najboljih u svijetu i naravno najbolje hrvatsko ulje.  

Maslinovo ulje Mate proizvodi se u Zambratiji, mjestu između Savudrijskog rta (poznatijeg i kao najzapadnija točka Istre) i uvale Dajla. Iza cijelog brenda stoji vrlo zanimljiva priča - gospodin Mate Vekić je pri kraju prošloga stoljeća, s navršenih 75 godina života, zasadio prvu maslinu i izgradio svoju uljaru. Mate Olive Oil, nagrađivana maslinova ulja koja iz godine u godinu nižu brojne uspjehe na svjetskoj razini ove godine obilježavaju poseban jubilej - stotu godišnjicu rođenja osnivača Mate Vekića, vizionara koji je dao novi zamah istarskom maslinarstvu.

Mate Vekić pedesetih je godina ilegalno napustio Hrvatsku, napravio odličan posao s tekstilom u Italiji a 90-tih godina nakon uspostavljanja hrvatske države se vratio i donacijama i ulaganjima pridonosio koliko je mogao. 

- Sve je to prije 30-ak godina pokrenuo moj otac iz ljubavi prema maslini koju je donio sa sobom kad je došao iz Makarske u Istru. Dosta godina je radio u Toskani gdje je usavršio maslinarstvo, tako da mu je to iskustvo koristilo u stvaranju vlastitog maslinika, rekla je Aleksandra Vekić, vlasnica najkvalitetnijeg maslinovog ulja u Istri po publikaciji Flos Olei.

- Nisam znala ništa raditi u svijetu ulja, jer je sam medicinska sestra - to svi znaju. Ali dala sam si truda brinuti se za masline i želim zahvaliti svima koji su mi pomogli na ovom putovanju. Ne mogu imenovati sve, ali svi znaju na koga mislim, na sve one su radili na zemlji, u preradi maslinovog ulja, dizajnu naših proizvoda, na sve moje zaposlenike koji mi često kažu da sam tvrda i stroga - svima njima iskreno zahvaljujem, rekla je Aleksandra Vekić.

Švicarski umjetnik Felice Varini, međunarodno priznato ime suvremene umjetnosti, predstavio je bocu maslinovog ulja Mate oslikanu svojim originalnim djelom, simbolom dijaloga između prirode i kreativnosti.

Vlasnica Aleksandra na pozornicu je izvela i zvjezdanog chefa Tomaža Kavčiča koji je osmislio  poseban jelovnik inspiriran okusima dalmatinske tradicije, Matinih najdražih jela. Uz fantastično ulje Mate našao se tu tradicionalni pršut i bakalar a na iznenađenje mnogih tripice i soparnik, jela iz dalmatinskog zaleđa. Chef Kavčič ispričao je kako je Mate svake godine iz Trsta išao i nabavljao janjce iz Dalmacije.

I glazba je naravno bila dalmatinska a kao gost iznenađenja zapjevao je Petar Grašo, a dok su se gosti zabavljali uljara je neumorno radila i prerađivala ovogodišnje zeleno zlato bogatog mirisa i okusa. (iPress)