Nakon što je jučer zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj ukupno 1088, prema prvim informacijama iz lokalnih stožera Hrvatsku i danas čekaju rekrodne brojke novozaraženih.

Istarski stožer javlja kako je na području Poluotoka evidentirano 16 novozaraženih, od toga 11 u umaškom Domu za starije.

U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.

"Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija", ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U Osječko-baranjskoj županiji tri slučaja

U Osječko-baranjskoj županiji još su tri osobe oboljele od koronavirusa, pa su trenutno na taj virus pozitivne 332 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to dvije osobe iz Đakova i jedna iz Silaša u općini Šodolovci, priopćili su iz Stožera.

Ističu kako je u osječkom osječkom KBC-u hospitalizirano 27 pacijenata, s tim da su dvije osobe na respiratoru. Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba u Županiji.

U Zadarskoj županiji troje novozaraženih

Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a ukupni broj oboljelih od Covida-19 sada je 46, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U priopćenju se ne navodi jesu li novooboljele osobe povezane s prošlotjednim vjenčanjem na kojemu se zarazilo 25 ljudi.

Na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je petero pacijenata, jučer je testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe.

Virovitica: Pet novozaraženih, među njima tri s maturalne zabave

Na području Virovitičko-podravske županije pet je novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u nedjelju na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite, epidemiolog Miroslav Venus.

„Od pet novozaraženih tri osobe su povezane s maturalnom zabavom, događajem na kojem su zaražene dvije osobe kod kojih smo ovoga tjedna utvrdili da su pozitivne na covid 19“, rekao je dr. Venus.

Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka kao dio procedure prije odlaska na operativni zahvat, a u drugom slučaju riječ je o trudnici.

„Od pet novih slučajeva samo jedna osoba je imala blage simptome bolesti, dok su ostali bez simptoma“, objasnio je Venus.

Na području Virovitičko-podravske županije trenutno je osam oboljelih osoba, a 70 je u samoizolaciji. U proteklih 24 sata testirano je 26 osoba, a od početka pandemije 1572.

U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan novozaraženi

Na području Krapinsko - zagorske županije u nedjelju je evidentirana jedna osoba pozitivna na koronavirus i to iz Krapinskih Toplica.

Trenutno je devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije. U samoizolaciji je 49 osoba.

U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet novooboljelih osoba

Od ukupno 115 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, pet je novooboljelih osoba od koronavirusa i to dva iz Splita, jedan sa Šolte, jedan iz Baške Vode i jedan iz Muća, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju, priopćili su iz Stožera.

Na području Splitsko-dalmatinske županije 559 osoba je u samoizolaciji, a četiri sobe su na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u.

U Zagrebačkoj županiji sedam novooboljelih od koronavirusa

U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 12. srpnja do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više", istaknuli su u priopćenju.

"Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo", kažu u Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije.

Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz stožera Zagrebačke županije.

U Brodsko-posavskoj županiji šest novozaraženih, u Požeško-slavonskoj dvoje

Na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na koronavirus, a na području Požeško-slavonske dvoje novozaraženih, potvrđeno je iz Županijskih stožera.

Trenutno su 72 aktivna slučaja, a 478 osoba je u samoizolaciji.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji registrirano je 120 osoba pozitivnih na koronaviris.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o dva nova slučaja zaraze koronavirus.

Pet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 70 je u kućnoj izolaciji.

 

(Hina)