U Istri je potvrđeno deset novih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je sedam osoba iz samoizolacije, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 161 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je deset pozitivnih. Sedam osoba su iz samoizolacije, u dva slučaja radi se o bliskom kontaktu s pozitivnom osobom dok je za jednu osobu u tijeku epidemiološka obrada, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Naglašava i kako se u svim slučajevima radi o poznatim kontaktima.

Neslužbeno se doznaje kako su četiri novozaražene osobe s područja Labinštine dok su po dvije osobe iz Umaga, Buzeta i Pule.

U Istri je ukupno koronavirusom zaraženo 126 osoba od toga je njih 25 hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici. Od jučer nije izliječena niti jedna osoba, a u mjerama samoizolacije u Istri nalazi se 316 osoba.

Načelnik Kozlevac je ponovno pozvao sve građane i turiste na disciplinu, oprez, odgovorno ponašanje i na pridržavanje epidemioloških mjera. 

"Potrebno je da se ljudi drže tri preporuke i upute. Bude li tako, drastično ćemo smanjiti mogućnost zaraze. Prvo, neka drže fizičku distancu. Drugo, neka održavaju osobnu i higijenu prostora. Treće, neka nose zaštitne maske kad su u neposrednom kontaktu, posebno u zatvorenim prostorima", poručio je Kozlevac.

(iPress/H)