Novih 79 slučajeva zaraze koronavorusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Istri, a od toga se kod 61 osobe radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, izvijestio je u nedjelju istarski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja županije od toga se kod 61 osobe radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod sedam osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima i to po dvije osobe s područja Rijeke i Zagreba te po jednu iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalazi jedanaest osoba.

Od subote je izliječeno 74 osoba, trenutno je u Istri 550 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 680 osoba.

Ustvrdivši kako je u Istri epidemiološka situacija, neovisno o dnevnom broju novozaraženih koji se kreće između 70 i 80 osoba, bolja nego u nekim drugim županijama, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Alekandar Stojanović kazao je kako se to stanja može lako zakomplicirati ako se građani neće pridržavati preporučenih mjera.

"Trenutno nam je u Istri 78 posto oboljelih u dobi do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu. S obzirom na način njihova života, kretanja i direktnog kontakta s većim brojem ljudi na raznim mjestima potrebno je neprestano ponavljati apel javnosti da budu odgovorni prema sebi i drugima i pridržavaju se epidemioloških mjera jer nam se situacija vrlo lako može pogoršati," poručio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović.    

(iPress)