Novih 80 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri u protekla 24 sata, od toga se čak kod 65 osoba radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. 

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 460 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 80 novozaraženih osoba s područja županije. Za 65 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se samo kod jedne osobe koja je stigla iz Rijeke epidemiološki radi o uvezenom slučaju", izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U epidemiološkoj obradi je četiri osobe.

U međuvremenu, tijekom petka je izliječeno 66 osoba, trenutno je 565 aktivnih covid-19 pozitivnih od toga je 41 osoba hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici sa srednje teškim i teškim simptomima, dok je jedna osoba na respiratoru u riječkom KBC-u.

U mjerama samoizolacije su 533 osobe. 

"Situaciju za sada uspijevamo držati pod kontrolom. Međutim, ponovno želim istaknuti problem poštivanja samoizolacije. Znači - potrebno se izolirati od svih zdravih osoba oko sebe jer u slučaju da zaraženi ostaje i dalje u svojem domaćinstvu u interakciji s obitelji, u tom slučaju imamo zaražene cijele obitelji", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Napomenuo je da u Istri imaju prostore namijenjene za  samoizolaciju, te u slučaju da ljudi nemaju prostor kod kuće gdje bi se mogli izolirati, mogu se slobodno javiti za boravak u tom prostoru.

Od ponedjeljka, učenici od 5. do 8. razreda OŠ Kaštanjer imaju online nastavu zbog pozitivnog učenika na covid-19 u predmetnoj nastavi.

(iPress/H)