Po isteku 45-dnevnog roka za reevidenciju članstva u raspuštenoj zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji SDP-a u utorak poslijepodne završena je revizija baze podataka članova, a neslužbeno se doznaje da članstvo neće biti obnovljeno Rajku Ostojiću, Zvani Brumniću, Nikši Vukasu, Gordanu Marasu i Marini Opačak Bilić.

Kako Hina neslužbeno doznaje, povjerenici te dvije organizacije donijeli su odluke o nastavku ili prestanku članstva u stranci, a temeljem ranije utvrđenih kriterija iz stranke su isključeni saborski zastupnici i bivši ministar Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Nikša Vukas, ujedno i bivši glavni tajnici stranke, te Marina Opačak Bilić iz pete izborne jedinice, koja je 'upala' u aferu s financijama, ali i bivši čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i Tihomir Barišić, kum bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Razlozi zbog kojih im članstvo nije obnovljeno političke su naravi i uklapaju se u ranije utvrđene kriterije da stranačku iskaznicu ne mogu zadržati oni koji su radili štetu stranci ili su odbili aktivno sudjelovati u nedavnim lokalnim izborima.

Tim odlukama SDP ostaje bez četvero saborskih zastupnika, a pitanje je hoće li broj time biti zaključen i kako će reagirati Bernardić, budući da je riječ o uglavnom njegovim bliskim suradnicima i kumu. SDP tako sada pada na 28 saborskih zastupnika.

Dužnosnike koji su 'izletjeli' iz SDP-a, kako saznajemo, nazvao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin i obavijestio ih o razlozima zbog kojih im članstvo u SDP-u neće biti nastavljeno. Ostali će o prestanku članstva biti obaviješteni pisanim putem.

Nakon revizije članstva u Zagrebu, procjenjuje se da je od prijašnjih četiri tisuće ostalo oko 1700 članova jer, uz političke kriterije, brisani su i oni s kojima se nije moglo stupiti u kontakt ili nisu više od godine dana platili članarinu.

Ni predsjednik stranke niti isključeni nisu se za sada htjeli javno izjašnjavati, samo je Maras na svom facebook profilu napisao da 'nikada svoje stavove neće prodati za bilo čiju naklonost'. „Bitna mi je jedino vaša, koji me podržavate bez ikakvog interesa i samo zato što znate da sam ispravan. Postoje etape u životu i ništa se ne događa bez razloga. Vjerujem da vas nisam iznevjerio“, poručio je Maras svojim pratiteljima. (Hina)