Nova školska godina počet će za dva i pol tjedna bez ikakvih epidemioloških mjera, doznaje Jutarnji list iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

To znači da, primjerice, za razliku od početka prošle školske godine, djeci neće trebati mjeriti temperaturu, maske neće biti obvezne ni za koga niti će vrijediti pravilo razmaka između učenika. U slučaju oboljenja, kod kuće će ostajati samo covid-pozitivan učenik, ne i krug učenika koji sjede oko njega.

Ipak, potvrđuju u ministarstvu, na snazi ostaju travanjske preporuke s kojima je i završila prošla školska godina. Riječ je o osnovnim epidemiološkim mjerama, uobičajenim i prije pandemije.
Prva je svakodnevno primjereno čišćenje prostorija, druga redovito i pravilno pranje ruku a treća provjetravanje prostora.

Za razliku od prakse s početka protekle dvije školske godine, od 5. rujna maske ni za koga neće biti obavezne. Dapače, ne preporučuju se za djecu predškolske dobi i učenike prva četiri razreda osnovnih škola. Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne, stoji u preporukama Zavoda. Maske se preporučuju osobama s kroničnim bolestima.
Ako ne dođe do novih pritisaka na sustav odgoja i obrazovanja zbog eventualnog novog vala epidemije, nastava bi dakle trebala početi u znaku normalnog. Doduše i lanjskog su rujna mjere bile olabavljene na način da je učenicima različitih razreda bilo dopušteno miješanje. Lani su oživjeli i sportski timovi, učenici viših razreda osnovnih škola mogli su opet mijenjati učionice i ulaziti u zajedničke kabinete.

Treba napomenuti da će se i trajanje školskoga sata zadržati na tradicionalnih 45 minuta, umjesto epidemioloških 40, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek. (Hina)