Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se u subotu, 4. veljače s ciljem podizanja svijesti o tom značajnom javnozdravstvenom problemu. Rak je u Hrvatskoj drugi vodeći uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila - 2020. od raka je umrlo 13.138 osoba, 7557 muškaraca i 5581 žena.

Prema zadnjim podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u 2020. godini zabilježeno je 23.230 novih dijagnoza raka, što je pad od 10,3 posto u odnosu na broj slučajeva u 2019.

No, zabilježeni pad u broju postavljenih dijagnoza raka u 2020. godini nije rezultat stvarnog smanjenja pojavnosti zloćudnih bolesti, ističe HZJZ.

Incidencija raka u stalnom je porastu u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, što je i očekivano zbog demografskih trendova, postojećih rizičnih čimbenika i sve preciznijih dijagnostičkih metoda.

HZJZ navodi kako je pad broja dijagnosticiranih slučajeva u 2020. godini vjerojatno rezultat kombinacije čimbenika povezanih s pandemijom covida-19, poput smanjene dostupnosti dijagnostičkih pretraga zbog djelomičnog zatvaranja bolnica, kratkotrajnog prekida provedbe nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, ali i manje učestalosti traženja liječničke pomoći ili obavljanja sistematskih pregleda.

Slično je zabilježeno i u drugim zemljama, no na raspoloživost zdravstvenih usluga u Hrvatskoj djelomično su mogla utjecati i dva razorna potresa koja su nas zadesila 2020., dodaje HZJZ.

Stoga HZJZ naglašava važnost inzistiranja na provođenju preventivnih pregleda za probir i rano otkrivanje raka kako bi se taj manjak postavljenih dijagnoza nadoknadio i time smanjio utjecaj na buduće podatke o smrtnosti od raka.

Pad dijagnoza najveći tijekom proljeća i kraja godine

Tijekom 2020. rak je dijagnosticiran kod 12.326 muškaraca i 10.904 žena.

Najčešća sijela raka kod muškaraca, koji čine ukupno 60 posto novih slučajeva, su prostata, pluća i dušnik, debelo i završno crijevo, mokraćni mjehur i želudac, dok su kod žena najčešća sijela dojka, debelo i završno crijevo, pluća i dušnik, tijelo maternice i štitnjača.

Pad broja postavljenih dijagnoza bio je najveći tijekom proljeća 2020. godine, ali je zabilježen i krajem godine.

Relativno gledano, najveći pad novih dijagnoza, veći od 20 posto, zabilježen je kod raka bubrega, prostate i štitnjače. U apsolutnim brojevima, najveći pad je zabilježen za rak prostate, pluća te debelog i završnog crijeva.

S druge strane, za rak gušterače, zloćudne tumore mozga i drugih dijelova središnjeg živčanog sustava te drugih rijetkih sijela raka, zabilježeno je nešto više slučajeva nego u 2019. godini.

Po županijama, najveći relativni pad dijagnoza raka, oko 16 posto, bio je u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Varaždinskoj županiji, a najmanji pad bio je u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U Istarskoj županiji zabilježeno je pak 2,6 posto dijagnoza više nego u 2019. godini.

U apsolutnim brojevima, najveći pad broja dijagnoza zabilježen je u Gradu Zagrebu te u Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji. (Hina)