U pucnjavi u centru Jehovinih svjedoka u Hamburgu u četvrtak navečer poginulo je osmero ljudi, uključujući i vjerojatnog napadača, objavila je policija u petak, prvi put objavivši broj poginulih.

Napadač je pucao na „sudionike manifestacije“ koju je organizirala ta zajednica, rekla je policija, dodavši da je ozlijeđeno još ljudi, od kojih „nekoliko teže“.

Njemačka policija u petak istražuje motiv napadača o kojem nije poznato više detalja.

No list Spiegel piše da se vjeruje da je napadač bio pripadnik zajednice Jehovinih svjedoka.

Dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore, da je bio u dobi između 30 i 40 godina i da nije od ranije bio poznat policiji kao ekstremist.

Hamburška policija trebala bi se s više detalja obratiti medijima u podne, piše agencija Reuters.

"Loše vijesti iz Hamburga", napisao je kancelar Olaf Scholz na Twitteru rano u petak, nazivajući napad "brutalnim činom nasilja".

Kazao je da su njegove misli sa žrtvama, njihovim obiteljima i pripadnicima snaga sigurnosti za koje je rekao da su provodili „težak zadatak“ od pucnjave koja se dogodila oko 21 sat.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser na Twitteru je napisala da vlasti ubrzano rade na istrazi zločina.

U Njemačkoj su na snazi neka od najstrožih pravila o posjedovanju oružja u Europi, a ministrica unutarnjih poslova je krajem prošle godine rekla da ih vlada planira dodatno pooštriti.

Jehovini svjedoci su u priopćenju na svojoj web stranici rekli da je zajednica "duboko pogođena užasnim napadom na njezine vjernike u Dvorani Kraljevstva u Hamburgu nakon službe". 

Napadač u Hamburgu bivši Jehovin svjedok, posjedovao dozvolu za oružje

Napadač koji je u Hamburgu sinoć usmrtio sedmero pripadnika zajednice Jehovinih svjedoka, ubivši potom i sebe, i sam je nekada pripadao ovoj zajednici te je posjedovao dozvolu za nošenje oružje, priopćila je policija u petak u Hamburgu.

"Pokolj ovakvih razmjera još nismo doživjeli u Hamburgu", rekao je senator za unutarnje poslove grada-savezne pokrajine Hamburg Andy Grote. On je objasnio kako je policija četiri minute nakon prvog poziva već bila na licu mjesta.

Grote je ustvrdio kako je brzi dolazak policije "spasio mnoge ljudske živote". U zgradi se na skupu nalazilo oko 50 osoba.

"Nakon dolaska policije napadač je pobjegao na prvi kat, gdje si je oduzeo život", rekao je Grote.

Prije toga napadač je usmrtio sedam osoba među kojima je, kako je objasnio Grote, i jedno nerođeno dijete. Među ubijenima su četvorica muškaraca i dvije žene, svi njemački državljani. Ozlijeđeno je osam osoba, od čega četvero teže.

Napadač je 35-godišnji Philipp F., njemački državljanin koji je nekada bio pripadnik zajednice Jehovinih svjedoka i posjedovao je oružje za koje je imao dozvolu koja je izdana u prosincu prošle godine.

"Prema sadašnjim saznanjima Philipp F. zajednicu Jehovinih svjedoka nije napustio u najboljim odnosima", rekao je predstavnik kriminalističkog ureda Hamburga Thomas Radszuweit.

Policija je prije nekoliko mjeseci dobila anonimnu prijavu u kojoj se tražilo oduzimanje dozvole za nošenje oružja Philippu F., uz obrazloženje da se radi o psihički bolesnoj osobi "punoj bijesa naspram vjerskih zajednica i bivšeg poslodavca" no nakon kontrole nisu pronađeni nikakvi detalji koji bi opravdali oduzimanje dozvole za nošenje oružja.

"Prilikom kontrole stana Philippa F. nisu bile utvrđene nikakve nepravilnosti, a sam počinitelj nije odavao dojam psihički bolesne osobe", rekao je Ralf Martin Meyer, predsjednik policijske uprave Hamburg.

U noćašnjem pretresu stana počinitelja pronađena je i veća količina streljiva, rekao je Ralf Peter Anders iz državnog odvjetništva Hamburga. Kako je rečeno, napadač do sada nije bio poznat vlastima.

U četvrtak navečer došlo je do pokolja u zgradi koju koriste pripadnici vjerske zajednice Jehovinih svjedoka u Hamburgu. Napadač je oko 21 sat upao u prostorije zgrade i hicima iz pištolja usmrtio sedmero osoba te je na kraju počinio samoubojstvo.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji je i sam godinama obnašao funkciju gradonačelnika Hamburga, je preko Twittera izrazio svoje zaprepaštenje.

"Ja sam u mislima sa žrtvama i članovima obitelji. I sa snagama sigurnosti koje su obavile ovaj težak zadatak", poručio je Scholz. (Hina)