Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

“Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine za 10 mjeseci”, kazao je Plenković.

To će, rekao je, biti okviri u kojima će ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaći s prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama uz druge izmjene koje je pripremalo Ministarstvo.

Naime, prošlog je tjedna vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta.

"Plus toga idemo i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. U ta tri zakona koja su u nadležnosti ministra Pileteća, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle veći broj korisnika i u smislu iznosa naknade sredstava", pojasnio je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed liječnika rekavši kako je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga, komora... "Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj", rekao je. (Hina)